Prevaren pri kupnji putem interneta

Slika /PU_BB/slike vijesti/racunalna.sigurnost.jpg

Prevaranti su lukavi i koriste razne načine kako bi se olako domogli novca, pa i postavljanjem lažnih oglasa

Foto: ilustracija

U srijedu, 20. srpnja, prijavio je 41- godišnjak da je putem Internet oglasnika pronašao oglas za prodaju peleta za grijanje. Kontaktirao je prodavatelja u inozemstvu i dogovorio kupovinu više paleta peleta za grijanje za što mu je prodavatelj dostavio fakturu poduzeća i uvjetovao ga da putem međunarodne poštanske uplatnice uplati porez na dodanu vrijednost u iznosu nekoliko tisuća kuna što je on i učinio.
Budući da na dogovoreni dan isporuke nije više mogao stupiti u kontakt s vozačem kako ni prodavateljem, na internetskim stranicama je pronašao kontakt broj poduzeća i nazvao te saznao da je on jedan od nekoliko osoba koje su nazvali zbog iste stvari te da se to poduzeće uopće ne bavi proizvodnjom niti prodajom pelete, nakon čega je shvatio da je prevaren.

Učestalo upozoravamo građane, posebno kod kupovina putem interneta da povećaju oprez prilikom internetske kupovine, posebno ukoliko kupuju skuplje stvari od osobe koja ne živi u njihovoj blizini i ne ostavlja mogućnost osobnog preuzimanja kupljene robe. Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu, kupcima bi svakako trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon