Predavanja osnovnoškolcima o opasnostima koje prijete od eksplozivnih i minskih sredstava

Slika PU_BB/slike vijesti/P930027.jpg

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Protueksplozijska zaštita je služba primarno zadužena za pronalaženje, deaktiviranje i uništavanje minsko eksplozivnih sredstava. Jedan od važnijih načina preventivnog djelovanja je upoznavanje građana sa opasnostima koje prijete od eksplozivnih sredstava i oružja općenito, a posebno je važna edukacija najmlađih, odnosno djece nižih razreda osnovne škole. Naime, oni su zbog svoje radoznalosti najugroženija kategorija koja u kombinaciji sa mogućnošću doticaja sa oružjem može dovesti do tragedije. Stoga je vrlo važno od najranijih dana kod njih razvijati svijest o opasnosti od minsko-eksplozivnih sredstava te kako postupiti u slučaju pronalaska istih.

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske trenutno je u tijeku provedba Nacionalnog programa edukacije djece na području zaštite i spašavanja čiji je nositelj Državna uprava za zaštitu i spašavanje koja se kontinuirano održava unazad par školskih godina. Jedan od segmenata je upoznavanje djece sa opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava. Edukacija obuhvaća učenike osnovnih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a provode ju policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. Od 2009. godine do danas predavanje je odslušalo 1480 djece, a nastavit će se i u narednom razdoblju. Cilj edukacije je razviti kod djece samozaštitno ponašanje u odnosu na opasnosti od eksplozivnih sredstava i oružja uopće i upućivanje na ispravno postupanje u slučaju pronalaska istog.

Kao pozitivan primjer navodimo slučaj trojice osnovnoškolaca koji su 9. siječnja prošle godine u ruševnoj staji na napuštenom imanju nepoznatog vlasnika u Katincu pronašli četiri sanduka sa minsko-eksplozivnim sredstvima. Pronađeno nisu dirali već su obavijestili susjeda koji je alarmirao policiju. U sanducima je pronađeno 6 tromblonskih mina, 26 protupješačkih mina, projektil za ručni bacač M-57, ručna kumulativna bomba, protutenkovska mina TMA-1, 118 imitatora topničkog djelovanja i 7 kg eksploziva TNT-a. Zahvaljujući upravo naprijed održanim predavanjima izbjegnuta je tragedija za što su dječaci  pohvaljeni od strane župana Miroslava Čačije.

  



Stranica