Poziv građanima na sudjelovanje u 24-satnoj akciji nadzora vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga

Slika /PU_BB/slike vijesti/alkohol u prometu.jpg

Građani uključite se u provedbu ovih aktivnosti tako da nam predložite lokacije za obavljanje nadzora vozača radi utvrđivanja upravljaju li vozilima pod utjecajem alkohola i droga

Foto: ilustracija

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska zajedno s ostalim policijskim upravama u Republici Hrvatskoj, a u suradnji s ROADPOL-om - mrežom prometne policije zemalja Europske unije, 17./18. lipnja ove godine provoditi će pojačani nadzor prometa na cestama u čijem fokusu će biti vozači koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola i droga. Ovaj pojačani nadzor policijski službenici obavljat će od 7 sati u subotu 17. lipnja do 7 sati u nedjelju 18. lipnja.

Kako su utjecaj alkohola i droge vodeći uzroci najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača da prekomjerna konzumacija alkohola i konzumacija opojnih droga umanjuju vozačke sposobnost.

Alkohol kod vozača umanjuje sposobnost orijentacije u prostoru, umanjuje pozornost i sposobnost koncentracije, produžuje vrijeme reakcije, dovodi do poteškoća u procjeni brzine, umanjuje oštrinu vida, a gotovo sličan utjecaj na vozače imaju konzumacija opojnih droga i lijekova.

Osnovni cilj provedbe ove preventivno-represivne akcije je evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i droga zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su smrtne posljedice ili teške tjelesne ozljede, zatim brza vožnja, nepropisno pretjecanje, a isto tako i sankcioniranje ostalih uočenih prometnih prekršaja kao što su nekorištenje zaštitnog pojasa, nekorištenje zaštitne kacige, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole i dr. U cilju povećanja broja vozača koji poštuju prometne propise, odnosno smanjenja prometnih nesreća koje su izazvali vozači pod utjecajem alkohola, droga i lijekova, te time stradavanja osoba u njima, policijski službenici će tijekom 24 sata kontinuirano, na većem broju lokacija provoditi nadzor sudionika u cestovnom prometu.  

U sklopu ovog 24-satnog nadzora pokušat ćemo ukazati na ovu problematiku. Iz statističkih pokazatelja za područje naše policijske uprave vidljivo je da u razdoblju od siječnja do travnja 2023. godine postotak vozača koji su prouzročili prometne nesreće u alkoholiziranom stanju iznosi 17,9 %, što predstavlja smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iako je još uvijek statistički itekako značajan udio jer gotovo svaku petu prometnu nesreću prouzroči pijani vozač.

Alkoholizirani vozači skrivili su 35 prometnih nesreća od ukupno 196 koliko ih se u prva četiri mjeseca ove godine dogodilo na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske. U tim prometnim nesrećama koje su skrivili vozači koji su bili pod utjecajem alkohola na sreću nitko nije smrtno stradao, a evidentno je smanjen broj s ozlijeđenim osobama ali i s materijalnom štetom. Najviše prometnih nesreća u kojima je uzrok bio alkohol dogodilo se u petak, a raščlambom po satima najviše ih je evidentirano u vremenu od 12 do 14 sati i od 18 do 20 sati. 
 
Pozivamo Vas – građane da se uključite u provedbu ovih aktivnosti tako da nam predložite lokacije za obavljanje nadzora vozača radi utvrđivanja upravljaju li vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga. 

Sve zainteresirane građane molimo da nam u razdoblju od 1. do 10. lipnja putem elektroničke pošte bjelovarsko-bilogorska@policija.hr dostave svoje prijedloge lokacija za nadzor vozača pod utjecajem alkohola i/ili droga.



Najave | Promet i vozila