Poziv građanima na sudjelovanje u 24-satnoj akciji nadzora brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/ROADPOL/Instagram_Visual.jpg

Iskoristite mogućnost i dostavite lokacije za koje mislite da se na njima krše prometni propisi, posebice vezani za prekoračenja dopuštene brzine kretanja

Foto: ilustracija

I ove godine, temeljem plana organizacije ROADPOL - mreže prometnih policija država Europe održat će se 24-satni pojačani nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica ROADPOL-a.

Kako brzina i dalje ostaje vodeći uzrok najtežih prometnih nesreća i smrtnog stradavanja, ova akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama.

Prema statističkim pokazateljima uzrok najvećeg broja prometnih nesreća s poginulim i teže ozlijeđenim osobama u desetogodišnjem razdoblju od 2010. do 2019. godine je brzina, koja je bila uzročnik u ukupno 39% prometnih nesreća s poginulima i teško ozlijeđenim osobama.

Temeljem ROADPOL-ovog plana aktivnosti za 2023. godinu na području država članica, kao i na području cijele Republike Hrvatske pa tako i na prometnicama naše Bjelovarsko-bilogorske županije, u petak 21. travnja 2023. godine od 00.00 do 24.00 sati održat će se ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine kretanja vozila. Nadzor će se provoditi tijekom 24 sata kontinuirano, na maksimalno mogućem broju lokacija.

Ovim putem također obavještavamo građane da se, ukoliko to žele, mogu uključiti u provođenje spomenute akcije i to na način da nam dostave svoje prijedloge o lokacijama na području naše Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, na kojima bi se po njihovom mišljenju trebao obavljati nadzor brzine.

Nakon dostave prijedloga policijski službenici će donijeti odluku o lokacijama na kojima će se provoditi ova akcija, a koje moraju ispunjavati propisane uvijete.

Popis lokacija i u kojem vremenu bit će objavljene na našoj internetskoj stranici, kako bi građani mogli prisustvovati provođenju nadzora.

Svoje prijedloge građani mogu dostaviti do 14. travnja 2023. godine na elektroničku poštu bjelovarsko-bilogorska@policija.hr

Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetujemo vozačima da poštuju ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima uvijek i bez iznimke.

Stranica