Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski službenici i prometno redarstvo uz podršku Udruge tjelesnih invalida Bjelovar provest će preventivno-represivnu akciju

Slika /PU_BB/Promet/ENABLE/029.jpg
Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Sutra, 02. prosinca, od 08 do 12 sati, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na inicijativu policijskih službenika ove policijske uprave provest će preventivno-represivnu akciju koja će biti usmjerena na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom od drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti. Uz policijske službenike akciju će provoditi i prometno redarstvo Grada Bjelovara uz podršku Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Kazna za nepropisno parkiranje iznose uglavnom od 300-500 kuna, dok je najviša upravo ova za parkiranje na mjestima koja su rezervirana za osobe s invaliditetom i ona iznosi 700 kuna. Prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je invalidna osoba u vozilu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 700 kuna, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine.

Tijekom ove godine na području naše policijske uprave sankcionirano je 302 vozača zbog parkiranja vozila na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, od toga 169 prekršaja utvrđeno je na području Policijske postaje Bjelovar, znači više od polovine utvrđenih prekršaja se odnosi na sam grad Bjelovar. 

Cilj ove akcije je osiguranje povoljnijeg i sigurnijeg stanja i po toj problematici, a čime se prenosi jasna poruka da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost osoba s invaliditetom te senzibilizirati javnost. Važno je podizati razinu sigurnosti u prometu i razvijati svijesti kod vozača o propisnom parkiranju, zbog čega se ovakve akcije provode.
 

Najave | Promet i vozila