Policijski službenici proveli nadzor sigurnosnih sjedalica i prijevoza djece u njima

Slika /PU_BB/Promet/Sjedalice/1.jpg

Nadzor je proveden u utorak 23. kolovoza u Bjelovaru, dok je jučer 24. kolovoza proveden u Čazmi

Foto: Ilustracija
 
U utorak 23. kolovoza ispred gradskog vrtića u Bjelovaru policijski su službenici proveli nadzor sigurnosnih sjedalica. Nadzor je proveden u vrijeme dolaska djece u vrtić. Policijski su službenici provjeravali da li sigurnosna sjedalica odgovara djetetovom razvoju, da li je pravilno postavljena u automobil te da li je dijete pravilno vezano.
 
U nadzoru je kontrolirano 18 automobila, odnosno 25-ero djece te je utvrđeno da niti jedno dijete nije bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Samo dvije sjedalice su bile pravilno postavljene u automobilu. Roditelj koji je dijete dovezao bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice, odnosno u krilu, sankcioniran je izdavanjem upozorenja.
 
Napomena:
Nije dovoljno da dijete samo bude smješteno u sjedalici, već ta sjedalica mora biti pravilno pričvršćena u vožnji, mora djetetu biti odgovarajuća te dijete u njoj mora biti pravilno pričvršćeno. Ako se ne koristi na pravilan način i ona najskuplja sjedalica ne može zaštiti dijete u trenutku prometne nesreće.
 
Najčešće greške prilikom nadzora:
  • Očitovale su se u savinutim trakama pojasa, bilo kod učvršćivanja sjedalice pojasom ili kod vezivanja djeteta pojasom automobila ili pojasom sjedalice.
 
Trake pojasa cijelom putanjom moraju biti ravne.
 
  • Zatim kod štitnika tj. naslona za glavu koji je smetao pravilnom smještaju sjedalice, odnosno on se mora izvaditi iz automobila.
 
Roditeljima su dani savjeti o pravilnom namještanju zaglavlja sjedalice i visini traka pojasa sjedalice okrenute u smjeru vožnje, a koje moraju biti u ravnini ramena djeteta ili malo iznad ramena.
 
  • Zatim vezivanje djeteta u jaknama, pogotovo onima skliskih materijala.
 
Djetetu koje je vezano u jakni, pojas sjedalice se ne može dovoljno pritegnuti i zbog velikih sila prilikom prometne nesreće izliječe iz jakne i bude ozlijeđeno.
Prilikom zatezanja pojasa sjedalica bitno je da roditelji provjere da li u predjelu ramena djeteta stane samo njihov jedan prst, odnosno da se pojas sjedalice ne može uštipnuti po dužini i tako će znati da je dijete pravilno vezano.
 
U srijedu 24. kolovoza ispred gradskog vrtića u Čazmi policijski su službenici proveli nadzor sigurnosnih sjedalica. Nadzor je proveden u vrijeme dolaska djece u vrtić. Policijski su službenici provjeravali da li sigurnosna sjedalica odgovara djetetovom razvoju, da li je pravilno postavljena u automobil te da li je dijete pravilno vezano.
 
U nadzoru je kontrolirano 19 automobila, odnosno 22-je djece te je utvrđeno da je jedna sigurnosna sjedalica pravilo postavljena i da je jedno dijete pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici.
 
Roditelji djece koja nisu bila pravilno vezana, koji nisu pravilno učvrstili sjedalicu te oni čije je dijete preraslo sjedalicu, dobili su savjete kako pravilno učvrstiti sjedalicu, pravilno vezati dijete i kakvu sljedeću sjedalicu djetetu kupiti. Roditelji koji su djecu dovezli bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice su sankcionirani, odnosno izdana su im dva upozorenja te tri izvješća o počinjenom prekršaju.
 
Zahvaljujemo se svim roditeljima koji su sudjelovali u policijskom nadzoru. Pohvalili bi njihovu zainteresiranost te napominjemo  da osim sankcioniranja nepropisnog prijevoza djece, trudimo se doći do razine da u našim gradovima nepropisan prijevoz djece postane društveno neprihvatljiv jer su djeca zaista naše najveće vrijednosti. Kao roditelji smo dužni djecu zaštititi prilikom prijevoza do vrtića, bake i djeda ili do trgovine, budući da se 79% prometnih nesreća događa u naseljenim mjestima.

Pisane vijesti | Promet i vozila