Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji s RODA-ma organizirala besplatan pregled sigurnosnih sjedalica

  • Slika /PU_BB/Preventivne akcije/Autosjedalice/Autosjedalice Bjelovar s Roda-ma/AUtosjedaliceBj3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Veliki odaziv roditelja i svih onih koji sudjeluju u prijevozu djece te popunjenost svih termina opravdao inicijativu za ovakve preventivne aktivnosti

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska uz svesrdnu podršku savjetnica udruge Roda u nedjelju, 15. svibnja po prvi put je organizirala besplatan pregled sigurnosnih sjedalica odnosno autosjedalica u Bjelovaru.

Potreba za ovakvim preventivno-edukativnim aktivnostima proizlazi u inicijativi Službe za javni red i sigurnost naše policijske uprave koja je uslijedila nakon poražavajućih statističkih pokazatelja o stradavanju djece u prometnim nesrećama i dosada obavljenim policijskim kontrolama. Policijski službenici su kroz razgovore s roditeljima i ostalim članovima uže i šire obitelji koji prevoze djecu saznali da postoji velika potreba za dodatnom edukacijom i savjetima kako na pravilan način koristiti sigurnosne sjedalice u vozilima kako bi se rizik stradavanja djece sveo na minimum.  

Upravo zbog toga uz stručnu pomoć volonterki udruge Roda organiziran je besplatan pregled sigurnosnih sjedalica u Bjelovaru, na Poljani dr. Franje Tuđmana kod Dvorane europskih prvaka za sve zainteresirane roditelje.

Tijekom pregleda koji je trajao skoro 3 sata volonterke udruge Roda razgovarale su s 23 roditelja i pregledale 18 sigurnosnih sjedalica. Od tih 18 sigurnosnih sjedalica odnosno autosjedalica, 11 ih je bilo nepravilno postavljeno te djeca nisu bila pravilno vezana. Savjetnice su ispravile sve greške i dale savjete roditeljima i o sigurnosnim preporukama.

Policijski službenici su uz edukativne materijale i balon za svako dijete roditelje upoznali sa zakonskim obvezama prevoženja djece u automobilima.

Sva djeca su s pregleda otišla pravilno vezana u sigurnosnim sjedalicama, a koje su bile pravilno postavljene u automobilu.

 „Zadovoljni smo, dobili smo korisne savjete i upute jer koliko god smo mi čitali i istraživali ovo je sasvim drugačije kad ti netko uživo pokaže. Osvijestila sam se kolika sam opasnost za svoju djecu ako nisam vezana na stražnjem sjedalu!“
„Poboljšana sigurnost i mnogo naučenog.“
„Razriješila sam sve nedoumice.“
„Savjeti su odlični za nas roditelje koji imamo prvo dijete.“
„Dobila sam korisne savjete iako dijete nije bilo sa mnom, saznala sam što me je zanimalo i sve mogućnosti i dobrobiti autosjedalica.“
„Baloni su Vam pun pogodak“
To su samo neki od komentara roditelja koji su bili oduševljeni ljubaznošću i strpljenjem volonterki udruge Roda ali i savjetima policijskih službenika koji su im bili na raspolaganju za sva pitanja što se tiče zakonskih odredbi.

Upravo ovakve akcije policije u suradnji sa stručnim i osposobljenim volonterim uvelike doprinose jačanju povjerenja roditelja i djece kada ih osobno dožive kao prijatelje i osobe koje će pomoći, a u ovom slučaju i darovati bombon i balone kojima su se posebno radovala djeca.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska se zahvaljuje volonterskoj udruzi Roda na nesebičnom dijeljenju znanja policijskim službenicima  i roditeljima koji su sudjelovali na pregledu, a posebno velika hvala svim roditeljima koji su došli i podržali ove aktivnosti. Pohvaljujemo njihovu zainteresiranost te napominjemo da osim sankcioniranja nepropisnog prijevoza djece, potrudit ćemo se doći do razine da u našim gradovima nepropisan prijevoz djece postane društveno neprihvatljiv jer su djeca zaista naše najveće vrijednosti i mi kao roditelji smo ih dužni zaštititi prilikom prijevoza. Također ćemo tijekom godine i dalje provoditi kontrole sigurnosnih sjedalica ispred vrtića, a svakako ćemo se ponovno potruditi organizirati i besplatne preglede sigurnosnih sjedalica.

Pisane vijesti | Promet i vozila