Policija pojačano nadzire korištenje sigurnosnog pojasa i nedozvoljenu upotrebu mobitela tijekom upravljanja vozilom

Slika /PU_BB/Promet/pojas-auto.jpg

Prometna akcija provodi se na području Bjelovarsko-bilogorske županije danas od 9 do 13 sati

Foto: ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, policijski službenici će danas, 12. siječnja, od 9  do 13 sati, provesti prometnu akciju usmjerenu na utvrđivanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nedozvoljene upotrebe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.
 
Uz brzinu i alkohol, uporaba mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. 

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Dok su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.
 
Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste mobitele tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu, poput znakova i drugih vozila.
 
Pozivamo vozače na odgovorno ponašanje u prometu i poštivanje prometnih propisa zbog njihove sigurnosti, ali i sigurnosti svih sudionika u prometu.  
 

Najave | Promet i vozila