Pojačani nadzor prometa na cestama

Slika /PU_BB/Promet/mjerenjebrzine.jpg

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti  

Foto: ilustracija

Tijekom nadolazećeg vikenda te početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s moguće malo kiše, nižim jutarnjim temperaturama, ali i višim dnevnim temperaturama. 

Zbog povoljnih vremenskih prilika i nadalje neuobičajeno visokih dnevnih temperatura za ovo doba godine, u prometu se očekuje i određeni broj motociklista, zbog čega vozače drugih vozila pozivamo da budu posebno oprezni na raskrižjima te prilikom prestrojavanja i skretanja, kao i prilikom uključivanja u promet.

Motocikliste pozivamo da, prije svega, vode računa da je kolnik i dalje hladan, gume tvrde, zbog čega se prilikom kretanja većim brzinama, može lako izgubiti nadzor nad vozilom. U tom smislu, potrebno je poštivati dopuštene brzine kretanja i obavezno koristiti zaštitnu kacigu.
 
Vidljivost pješaka i biciklista

U ovo doba godine, noćni uvjeti vožnje započinju ranije, no istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama je još dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
Nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela

Tijekom 2019. godine, od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 70 ili 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Iz tog razloga, podsjećamo vozače da:
 
  • prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.) 

Mlade osobe

U posljednje vrijeme, jedan dio teških nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile su mlade osobe, stoga poseban apel upućujemo roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  
 
Prometne nesreće


U proteklih tjedan dana dogodile su se tri prometne nesreće s poginulim osobama u kojima je smrtno stradalo dvoje vozača osobnih automobila i jedan motociklist.

Podsjećamo na korisne savjete svim sudionicima u prometu koje možete pročitati OVDJE.

Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 
Pojačani nadzor prometa na cestama

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica policija će i ovog vikenda poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“.
 
U tom pogledu obavještavamo sve sudionike u prometu da će od danas 21. do nedjelje 23. veljače, na području PU bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti, a posebice će se pojačano nadzirati i sankcionirati nepridržavanje ograničenja brzine, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilima te drugi prekršaji koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske tijekom noći sa subote na nedjelju, 22./23. veljače usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor alkoholiziranosti vozača i vožnju pod utjecajem droga i lijekova.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Najave | Promet i vozila