Pojačane aktivnosti policije za dane «MARTINJA»

Slika /PU_BB/slike vijesti/alkohol.png

Pred nama je Martinje, stoga policija poziva na oprez u prometu

Foto: ilustracija
            
U razdoblju od 06. do 12. studenoga 2020. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta tzv. „Martinja“ bit će povećan broja sudionika u cestovnom prometu koji će  konzumirati alkoholna pića. Stoga će Ministarstvo unutarnjih poslova pa tako i PU bjelovarsko-bilogorska, svoje aktivnosti usmjeriti na sprječavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Vozače, pod utjecajem alkohola, za koje postoji opravdana bojaznost da će nastaviti upravljati vozilom policija će smjestiti u posebnu prostoriju do otrežnjenja, a vozače u osobito teško alkoholiziranom stanju policija će uhićivati i privoditi nadležnom Općinskom sudu/Prekršajnom odjelu kojemu će predlagati izricanje zaštitnih mjera i kazni zatvora.

Kako bi se osigurala vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama i pokrile sve lokacije koje se iskazuju kao ugrožene u pogledu prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, uspostaviti će se veći broj kontrolnih punktova, posebice u zonama ugostiteljskih i sličnih objekata, odnosno za svaku auto-ophodnju odrediti će se veći broj kontrolnih punktova koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika kao i sva raspoloživa operativna tehnika.
 
Savjeti vozačima koji namjeravaju konzumirati alkoholna pića :
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije i jeftinije ,
  • idite pješice, ali ne po cesti,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag, 
  • ili zamolite nekoga trijeznoga da vas odveze,
  • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.
U namjeri sprječavanja stradavanja u prometu na cestama PU bjelovarsko-bilogorske prometu apeliramo na sve sudionike u prometu, a osobito vozače, da poštuju prometne propise te da posebice ne voze pod utjecajem alkohola i da poštuju ograničenja brzine.

Ovim putem ponovno pozivamo sve dobronamjerne građane da policiji pruže pomoć u suzbijanju prometne nediscipline te da ovoj PU dostave svoje prijedloge o mjestima na kojima se učestalo krše prometni propisi i ugrožava sigurnost sudionika u prometu, a osobito djece, pješaka i biciklista, kao i o vozačima koje građani učestalo uočavaju u nepoštivanju prometnih propisa, a posebno vožnje pod utjecajem alkohola i nepoštivanja dopuštene brzine kretanja vozila. Sve primjedbe, prijedloge i sugestije molimo da dostavljate na našu e-mail adresu: bjelovarsko-bilogorska@policija.hr, odnosno poštom na adresu: PU bjelovarsko-bilogorska, Vlahe Paljetka 2, 43000 Bjelovar.   

Pročitajte više:  Rezultati Martinja 2019.


Priopćenja | Promet i vozila