Pogoršanje stanja sigurnosti u prometu u prva tri mjeseca 2020. godine

Slika /PU_BB/Promet/B1poster-B-fc163bd199.jpg

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska i u narednom razdoblju će poduzimati niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja u njima, odnosno održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu

U razdoblju od 1. siječnja do 11. ožujka 2020. godine na području naše PU došlo je do naglog pogoršanja stanja sigurnosti, evidentirano je 5 prometnih nesreća s poginulim osobama, odnosno 4 PN više ili povećanje za 400% u odnosu na isto razdoblje 2019. godinu. Ukupno je evidentirano 116 prometnih nesreća, odnosno 2,5% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Evidentirane su 44 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama ili 8,3% manje te 67 prometnih nesreća s materijalnom štetom ili 4,3% manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U analiziranom razdoblju 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 5 osoba, a prošle godine 1,  što je povećanje za 400% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Teško je ozlijeđeno 16 osoba, što je povećanje za 33,3%, 44 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede, što je smanjenje za 10% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Sagledavajući posljedice sudionika prometnih nesreća po svojstvu do 11. ožujka 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginulo je 3 vozača i 2 pješaka.

Prometne nesreće s poginulim osobama tijekom analiziranog razdoblja 2020. godine prouzrokovane su osobnim automobilom, motociklom, traktorom i teretnim automobilom. Najviše prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama prouzrokovane su osobnim automobilima.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine najviše prometnih nesreća bilo je zbog slijetanja vozila s ceste, njih 29, sudara iz suprotnih smjerova, njih 16, zatim bočnih sudara i udara u parkirano vozilo, njih po 10. 

Najčešća okolnost koja je prethodila prometnim nesrećama bile su brzina neprimjerena uvjetima, njih 26, ostale greške vozača, njih 14 i nepoštivanje prednosti prolaska, njih 10.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine evidentirano je 29 prometnih nesreća kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, evidentirane su 2 prometne nesreće s poginulim osobama, 11 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Najviše prometnih nesreća kojima je uzrok brzina dogodilo se u subotu, odnosno njih 6, u srijedu i petak po 5, a u utorak i nedjelju po 4 prometne nesreće. Prometne nesreće s poginulim osobama kojima je uzrok brzina evidentirane su u petak i nedjelju.

Što se tiče vremenskog razdoblja, najviše prometnih nesreća događa se od 08.00-10.00 sati, odnosno evidentirano je 5 prometnih nesreća, od kojih 2 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 3 s materijalnom štetom. Prometne nesreće s poginulim osobama evidentirane su i u vremenskom razdoblju od 06.00-08.00 sat i od 12.00-14.00 sati, a kojima je uzrok brzina.

U dobnoj skupini od 25 - 29 i 30 - 54 godine evidentirano je povećanje broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U razdoblju siječanj/veljača 2020. godine postotak vozača koji su prouzročili prometne nesreće u alkoholiziranom stanju iznosi 29,2%, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Povećanje prometnih nesreća za 25% vidljivo je pri koncentraciji alkohola u organizmu većoj od 1,5 g/kg.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine u prometnim nesrećama dvoje djece je teško tjelesno ozlijeđeno, jedno kao pješak i jedno kao putnik u osobnom automobilu, dok je 7 djece lakše tjelesno ozlijeđeno i to 4 djece kao putnici i 3 djece kao pješaci, odnosno evidentirano je povećanje teško tjelesno ozlijeđene djece za 100% i lako tjelesno ozlijeđene djece za 600%.

Povećanje za 400% djece evidentirao je kod djece koja su nastradala kako putnici u vozilima, odnosno u automobilima svojih roditelja.

U prometnim nesrećama stradalo je 13 pješaka, od kojih je 2 smrtno stradalo, 3 ih je teško tjelesno ozlijeđenih i 8 lako tjelesno ozlijeđenih.

U razdoblju od siječnja do veljače 2020. godine evidentirane su 2 prometne nesreće u kojima su vozači bicikla ozlijeđeni što je povećanje broja prometnih nesreća biciklista za 100% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je vozač mopeda ozlijeđen što je smanjenje prometnih nesreća u kojima su učestvovali vozači mopeda za 50% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U razdoblju od siječnja do veljače 2020. godine nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su učestvovali vozači motocikla, dok je u ožujku 2020. godine evidentirana jedna prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao vozač motocikla.

Također, PU bjelovarsko-bilogorska je tijekom siječnja i veljače 2020. godine provela i organizirala 10 županjskih akcija, u kojima su utvrđena 343 prekršaja, od kojih je 284 prekršaja po ciljanim prekršajima u akcijama. Provedeno je 17 lokalnih akcija kao i 14 preventivnih aktivnosti ( radio emisije, edukacije i sl.)

Aktivnosti policije su bile usmjerene na zahvaćanje najtežih prometnih prekršaja koji su u uzročnoj vezi s događanjem prometnih nesreća, a osobito upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droge, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila, upravljanje bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka, upravljanje neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima, nekorištenje sigurnosnog pojasa i zaštitne kacige te nepropisna upotreba mobitela.
       
Vozačima mopeda i motocikla prije stupanja na prometnice savjetujemo da provjere tehničku ispravnost uređaja na svojim vozilima, da provjere ispravnost svoje opreme i da ju obavezno koriste na propisani način, zatim da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti, da ne voze slalom između vozila te da na raskrižjima i drugim mjestima na kojima su zaustavljena vozila ne vrše njihovo obilaženje s desne strane. Ovom prilikom posebno podsjećamo i na obvezu vožnje mopeda i motocikala sa upaljenim dnevnim svjetlima tijekom cijele godine, dok za ostale kategorije vozila ova obveza vrijedi samo u razdoblju zimskog računanja vremena.
        
Što se tiče vozača bicikala, podsjećamo na obvezu njihovoga označavanja reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom prilikom prometovanja noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obvezu upotrebe izvora svjetlosti ili reflektirajućom materijom priliko kretanja cestom u istim uvjetima.

Također, u tijeku je sezona obavljanja poljodjelskih radova, a time i učestalije sudjelovanje u prometu vozača traktora te poljoprivrednih i radnih strojeva. Najčešći uzroci stradavanja u tim slučajevima jesu: tehnička neispravnost traktora, neiskustvo vozača, veliki nagibi na poljoprivrednim površinama i utjecaj alkohola zbog kojega dolazi do precjenjivanja vlastitih vozačkih sposobnosti, a nisu rijetki niti slučajevi nepropisnog prijevoza tereta. Putnici na tim vozilima najčešće stradavaju zbog pada na tlo uslijed nepravilnog prijevoza na vanjskim dijelovima karoserije traktora, priključaka i priključnih vozila koja nisu namijenjena prijevozu putnika te ih pozivamo i na pojačan oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska te posljedično i stradavanja.

Policijski službenici su tijekom 2019. godine i početkom 2020. godine ostvarili zaista velik broj preventivnih i represivnih aktivnosti te ovom prilikom apeliramo na najrizičnije i najranjivije kategorije sudionika u cestovnom prometu: pješake, mlade vozače, vozače mopeda i motocikla, bicikliste, djecu i osobe starije životne dobi, da i sami poduzmu samozaštitne mjere za sigurno sudjelovanje u prometu, prvenstveno u uvjetima smanjenje vidljivosti kao što je nošenje reflektirajućih prsluka i reflektirajuće odjeće.       

Priopćenja | Promet i vozila