Pogoršanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske

Slika /PU_BB/Promet/smrt na cesti.png

Analizirajući prometne nesreće po posljedicama, u istima su poginule su 3 osobe, teško je ozlijeđeno 17 osoba, a 84 osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede.

Foto: ilustracija

Na području policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine evidentirane su 202 prometne nesreće, odnosno 8,2% manje u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, no evidentirane su 3 prometne nesreće s poginulim osobama, što je povećanje za 50% u donosu na isto razdoblje prošle godine.
Evidentirano je još i povećanje broja prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama za 6,7%, (80 prometnih nesreća) dok je za 16,8% (119 prometnih nesreća) evidentirano smanjenje broja prometnih nesreća s materijalnom štetom.
Analizirajući prometne nesreće po posljedicama, u istima su poginule su 3 osobe, teško je ozlijeđeno 17 osoba, a 84 osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede.
Za istaknuti da je u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine prosječno  dnevno evidentirana 1,68 prometna nesreća, odnosno svaki dan se dogodi najmanje jedna prometna nesreća na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
Analizirajući samo prometne nesreće sa poginulim osobama, proizlazi da se prometna nesreća u Lasovcu, dana 28.2.2019. godine u kojoj je poginuo  21-godišnji vozač dogodila zbog brzine neprimjerene uvjetima i stanju ceste, uslijed čega je vozilo sletjelo  u putni jarak i udarilo vozila u betonsko-metalnu ogradu, drveni stup javne rasvjete i prometni znak opasnosti. Nakon udara u navedene objekte vozilo se odbilo prema kolniku, a 21-godišnji vozač je ispao iz vozila jer nije koristio sigurnosni pojas. Također, analizom alkohola u krvi utvrđena je kod vozača koncentracija alkohola u krvi1,88 g/kg, a što ukazuje da je vozač neposredno prije smrti bio u pijanom stanju.
U prometnoj nesreći koja se dogodila dana 28.4.2019. godine u Starim Skucanima, a u kojoj je poginuo 25-godišnji vozač, proizlazi da se vozilom kretao na djelu ceste koja je vidno postavljenom prometnom signalizacijom zatvorena za promet vozila zbog radova, osim vozila stanara i gradilišta te uslijed neprilagođene brzine kretanja osobinama i stanju ceste, u lijevom zavoju izgubio je nadzor upravljanja nad vozilom, koje se zanijelo po kolniku te sletio u lijevi putni jarak, gdje vozilo prevrnula na desnu bočnu stranu i prignječilo glavu vozača, koji je ispao iz vozilo kroz otvoreno staklo na prednjim desnim vratima (suvozačevim vratima) jer nije koristio sigurnosni pojas.
Analizirajući prometnu nesreću koja se dogodila dana 29.4.2019. godine i u kojoj je poginuo 37-godišnji vozač proizlazi da je isti upravljao je traktorom na koji su bile priključene prednje vilice, a bez vozačke dozvole i nije položio vozački ispit niti jedne kategorije. 37-godišnjak se traktorom kretao od pravca Marčana u pravcu Donjih Lipovčana te na nenaseljenom dijelu šumskog predjela zvanog ,,Glogovnica“ uslijed neprilagođene brzine, stanju ceste, atmosferskim prilikama došlo je nagloga zanošenja traktora i slijetanja u putni jarak. Prilikom slijetanja traktora u putni jarak, prednje vilice su udarile u zemlju zbog čega je kroz prednje vjetrobransko staklo ispao 37-godišnjak i uslijed pada mu je prignječena glava.
Također je za poginule osobe zatražena pretraga mobitela, odnosno utvrđivanje da li su u trenutku prometne nesreće koristili mobitel.
Kao što je vidljivo i nadalje se najviše prometnih nesreća bilježi uslijed nepropisne i neprilagođene brzine kretanja vozila, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa. Upravo zbog najveće zastupljenosti u smrtnom stradavanju ovi uzročnici prometnih nesreća nazvani su tzv.“ubojicama u prometu“.
 Nadalje, sagledavajući posljedice smrtno stradalih sudionika prometnih nesreća po svojstvu u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginula su 3 vozača, analizirajući po danima, dogodile su se u ponedjeljak, četvrtak i nedjelju i u vremenskom razdoblju od 16,00-18,00 sati te u vremenskom razdoblju od 20,00-22,00 sati.
Za napomenuti je da je u razdoblju od siječnja do travnja 2019. godine evidentirana  51 prometna nesreća kojima je uzrok nepropisna brzina i brzina neprimjerena osobinama i stanju ceste, odnosno 3 prometne nesreće s poginulim osobama, 27 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 21 prometna nesreća s materijalnom štetom.
Kao jedan od uzroka prometnih nesreća s poginulim osobama je i alkohol.  U razdoblju siječanj/travanj 2019. godine jedan vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću s poginulom osobom i to u koncentraciji od 1,88 g/kg alkohola u krvi, 24 prometne nesreće prouzrokovali su vozači u koncentraciji 0,5-1,5 g/kg alkohola u izdahnutom zraku, a 23 prometne nesreće prouzrokovali su vozači u koncentraciji većoj od 1,5 g/kg alkohola u izdahnutom zraku.
Stoga, apeliramo na sve vozače koji su konzumirali alkoholna pića na korištenje usluge javnog prijevoza ili taksi-vozila, odnosno da zamole osobu u koju imaju povjerenja, a koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića, da upravlja vozilom. Mladima savjetujemo primjenu tzv. dogovornog vozača.
Također, pozivamo vozače motornih vozila da poštuju ograničenja brzine kretanja izražena prometnim znakovima i pravilima, ali ih i podsjećamo da brzinu kretanja trebaju prilagoditi stanju i osobinama prometnice, prometnim znakovima, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i uvjetima vidljivosti kako bi se pravovremeno i sigurno mogli zaustaviti u slučaju potrebe ili pojave opasnosti.
Iako su sigurnosni pojasevi jedan od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila, još uvijek velik broj vozača i putnika ih ne koristi. Nekorištenje sigurnosnog pojasa posebice je izraženo kod putnika na stražnjim sjedalima. Ističemo da su vozači i svi putnici u motornim vozilima dužni koristiti ugrađene sigurnosne pojaseve. Djecu u automobilima treba prevoziti na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica.
Korištenje mobitela predstavlja jednu od najopasnijih distrakcija jer u sebi objedinjava fizičku, vizualnu i kognitivnu distrakciju. Kad mobitel zazvoni osoba poseže rukom za mobitelom, skreće pogled na mobitel da bi vidjela gdje je i tko zove ili šalje poruku, rukom bira telefonski broj ili piše poruku te se koncentrira na razgovor i sadržaj poruke, pri čemu ne gleda prometnicu, ne drži obje ruke na upravljaču i na razmišlja o prometnoj situaciji i načinu sudjelovanja u prometu. Stoga, pješacima, vozačima bicikala i vozačima svih vrsta motornih vozila savjetujemo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na  mlade vozače i vozače mopeda i motocikala.
Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska  u narednom razdoblju poduzimat će niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja u njima, odnosno održavanja povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu  .

Stranica