Ostvareni rezultati pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/mjerenjebrzine.jpg

Objavljivanje i praćenje rezultata ovakvih aktivnosti policije ključni su za podizanje svijesti sudionika u prometu na cestama o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa

Foto: ilustracija

Policijski službenici su tijekom jučerašnjeg dana 05. srpnja, od 12 do 20 sati proveli najavljenu preventivno-represivnu akciju u prometu na području cijele naše policijske uprave. Pri tom su policijski službenici utvrdili ukupno 122 prometna prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđena su 111 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja je bilo u rasponu od 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja u naselju i njih je utvrđeno i sankcionirano 68 dok je 35 prekršaja bilo u rasponu od 20-30 km/h, četiri prekršaja u prekoračenju dopuštene brzine kretanja u rasponu od 30-50 km/h te jedan prekršaj u prekoračenju dopuštene brzine kretanja preko 50 km/h u naselju. Tri prekršaja su utvrđena u prekoračenju dopuštene brzine kretanja do 10 km/h.
 
Mjesto najveće izmjerene brzine je bilo u Ivanskoj i ona je iznosila 106 km/h na dionici kolnika na kojemu je ograničenje 60 km/h, a utvrđena je kod  27-godišnjeg vozača osobnog automobila.

Objavljivanje i praćenje tijeka ovakvih aktivnosti policije ključni su za podizanje svijesti sudionika u prometu na cestama o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.
 
Dobro je podsjetiti!
 
Brzina je najčešći uzrok događanja prometnih nesreća – uzrok svake treće prometne nesreće je brzina.
 
Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).
Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.
Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

Vijesti u brojkama | Promet i vozila