Oprez prilikom kupovine preko internetskih oglasa

Slika /PU_BB/slike vijesti/traktor-imt.jpg

Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu, kupcima bi svakako trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari

Foto: ilustracija

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 39-godišnjak s još jednom zasad nepoznatom ženskom osobom počinio kazneno djelo prijevare tako što su objavili lažni oglas za prodaju traktora. Na oglas se putem jedne mobilne aplikacije javio oštećeni 34-godišnjak koji je putem bar koda na kiosku uplatio nekoliko tisuća kuna u tri navrata. Prvu uplatu je uplatio na ime kapare odnosno akontacije za traktor, potom za transport i naposljetku za gorivo. Budući da traktor nije dobio 34-godišnjak se smatra prevarenim.

Dobro je podsjetiti i upozoriti!

Budući da se na pojedinim internetskim stranicama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, upozoravamo građane da budu oprezni i da ne nasjedaju na povoljne i primamljive oglase o prodaji i/ili nabavci različitih predmeta, vozila ili životinja.
Počinitelji prijevara u pravilu su pristupačni i uvjerljiv, a uglavnom se sva komunikacija odvija elektronski ili mobitelom.
Ovim putem upozoravamo građane da povećaju oprez prilikom internetske kupovine, posebno ukoliko kupuju skuplje stvari od osobe koja ne živi u njihovoj blizini i ne ostavlja mogućnost osobnog preuzimanja kupljene robe.
Nerazmjerna cijena nekog predmeta u odnosu na onu tržišnu, kupcima bi svakako trebala biti jasno upozorenje da bi se moglo raditi o prijevari.
S obzirom da se radi o prijevari, građani mogu takve slučajeve prijaviti policiji koja će poduzeti mjere da se počinitelj otkrije i ovisno o nastaloj šteti prema njemu pokrenuti odgovarajući postupak.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon