Oglasom na internetu postala žrtvom prijevare

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/EURI 2.jpg
Foto: ilustracija

U nedjelju, 7. srpnja, prijavila je 42-godišnjakinja s bjelovarskog područja da je na internet oglasniku objavila oglas o prodaji bicikla na što ju je preko mobilne aplikacije za komunikaciju kontaktirala osoba koja je iskazala interes za kupovinu.

Potom joj je ta osoba poslala poveznicu na internetsku stranicu kurirske službe na koji je ona upisala svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice kako bi joj novac bio uplaćen. Misleći da joj je autorizacijom novac uplaćen, a u stvari je bio isplaćen, shvatila je da je prevarena. 

Slijedi kriminalističko istraživanje ovog kaznenog djela računalne prijevare, a ovom prijevarom 42-godišnjakinji je pričinjena šteta od oko 500 eura. 

I ovog puta moramo istaknuti da nikada, ali baš nikada, nikome na traženje ako je kupac ili dostavna služba kao u ovom slučaju ne trebate davati niti upisivati podatke o svojoj bankovnoj kartici, posebice ne serijski broj, rok valjanosti kartice te kontrolni CVC/CVV broj.

Kupcu je jedino potreban vaš IBAN broj, odnosno broj računa za uplatu, a nikako svi podatci s vaše bankovne kartice i vaši osobni podatci.

Internet prijevare su sve češće i ima raznih načina izvršenja.

Stoga budite oprezni, pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV   YouTube kanalu i internetskim stranicama Web heroj.

Projekt WEB HEROJ se provodi uz podršku Europske unije i njime su građanima dostupne informacije i brojni savjeti za komunikaciju te poslovanje na internetu, kao i primjeri iz prakse, odnosno postupanja u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon