Održan koordinacijski sastanak policije, prometnog redarstva Grada Bjelovara i Udruga invalida s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

Slika /PU_BB/Promet/Koordinacijski sastanak policije  prometnog redarstva i udruga1.jpg

Zajedničkim snagama može se pridonijeti poštivanju prava na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba te senzibilizirati javnost s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu i razvijanja svijesti kod vozača o propisnom parkiranju

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Danas, 28. studenog, u 09.00 sati, u velikoj sali Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske održan je koordinacijski sastanak policije, prometnog redarstva Grada Bjelovara i Udruga invalida s područja Bjelovarsko-bilogorske županije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

U uvodnom dijelu sastanka najavljene su policijske aktivnosti za dan 03. prosinca (utorak) kad će se provodi preventivno-represivna akcija „ENABLE“ na inicijativu TISPOL-a – mreže prometnih policija država Europe, a koja će biti usmjerena na nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide od drugih osoba i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.

Voditelj Službe policije PU Bjelovarsko-bilogorske Dražen Prapotnik otvorio je radni dio sastanka na kojemu su iz domene poslova policije i zakonskih odredbi govorili voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Žarko Čanađija i načelnik Postaje prometne policije Bjelovar Dalibor Milković. U svom obraćanju voditelj Čanađija je iznio što sve policija poduzima u svrhu poštivanja prava na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba, na koji način policija sankcionira i utvrđuje prekršaje kao i statističke pokazatelje na području policijske uprave. Istaknuo je kako je policija posebno senzibilna i vodi brigu o sigurnosti osjetljivih sudionika u prometu, među kojima su zasigurno osobe s invaliditetom. Načelnik Milković je iznio da je u jedanaest mjeseci ove godine na području grada Bjelovara policija utvrdila 136 prekršaja parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom i jedan prekršaj zlouporabe znaka pristupačnosti. Naveo je kako prometna policija djeluje i preventivno i represivno po ovoj problematici. Isto tako prometna policija tijekom godine poduzela je i niz preventivnih aktivnosti, a u svojim aktivnostima blisko surađuju s jedinicom lokalne samouprave, naročito s prometnim redarstvom. Pozvao je sve prisutne da s punim povjerenjem policiji prijave sve one osobe koje zlouporabljuju znak pristupačnosti.

Člana izvršnog odbora Udruge tjelesnih invalida Bjelovara Vladimir Benčak je pohvalio aktivnosti policije te istaknuo da su i oni svjesni da ima članova obitelji koji koriste znak pristupačnosti, a koji na to nemaju pravo te da i oni kao udruga upozoravaju članstvo. Isto tako je istaknuo da se nažalost samo represijom može utjecati na svijest vozača o zabrani parkiranja na mjestima rezerviranim za osbe s invaliditetom što u prilog govore rezultati poslijednje preventivno-represivne akcije policije i prometnog redarstva. Predsjednice Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar Sanja Đurić je istaknula problem da se znak pristupačnosti dobije na rok od 5-godina nakon čega ga je potrebno obnovite što je dugotrajna procedura, a dio osoba to ne učini i na takav način i dalje koristi pravo koje više nema.
Predsjednik zajednice županijskih zajednica, udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata  RH Željko Dragašević je istaknuoda je znak pristupačnosti jedinstven na području cijele RH sa serijskim brojem, datumom važenja kao i fotografijom osobe koja je korisnik tog prava, a koje nije prenosivo. Dvije zlouporabe znaka nalaže oduzimanju znaka pristupačnosti. Svjesni su da s obzirom na broj izdanih znakova pristupačnosti grad Bjelovar ali i sva druga veća mjesta nemaju dovoljno parkirnih mjesta.
Predsjednika Udruge gluhih i nagluhih Bjelovar Stevo Filipović je istaknuo da ima slučajeva da se znak pristupačnosti koristi i nakon smrti invalidne osobe.

Prometni redar Grada Bjelovara Tomica Rakovčan je naglasio da prometno redarstvo Grada Bjelovara uz ostale poslove iz svoje nadležnosti postupa i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, te je u jedanaest mjeseci ove godine postupalo i utvrdilo 51 prekršaj. Svjesni su problema nedostatka parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom ali su i na tom području učinjeni znatni pomaci. Posebno naglašava zajedničke akcije s policijom koje su imale odlične rezultate.

Zaključak radnog sastanka je da je i nadalje važna dobra suradnja svih zainteresiranih strana kao i to da se zajedničkim snagama može pridonijeti poštivanju prava na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba te senzibilizirati javnost s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu i razvijanja svijesti kod vozača o propisnom parkiranju.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica