Od 4. do 10. travnja u cijeloj Europi provodi se tjedan pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, a u sklopu toga i nadzor prijevoza djece u automobilima

Slika /PU_BB/slike vijesti/pojas ilustracija 2.jpg

Policijski su službenici u blizini predškolskih ustanova provodili nadzor prijevoza djece u automobilima 

Foto: Ilustracija

U organizaciji mreže prometnih policija Europe – ROADPOL, ovaj tjedan od 4. do 10. travnja u cijeloj Europi provodi se tjedan pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa, a u sklopu toga i nadzor prijevoza djece u automobilima.

Policijski su službenici tijekom ovog tjedna u blizini predškolskih ustanova provodili nadzor prijevoza djece u automobilima s ciljem povećanja njihove sigurnosti u prometu u svojstvu putnika.

Akcije

U srijedu, 6.travnja u Garešnici ispred gradskog vrtića provedena je kontrola sigurnosnih sjedalica u suradnji s udrugom Roda. Kontrola je provedena u vrijeme dolaska djece u vrtić, a policijski su službenici s članicom udruge provjeravali da li sigurnosna sjedalica odgovara djetetovom razvoju, da li je pravilno postavljena u automobil te da li je dijete pravilno vezano. Kontrolirano je 28 automobila, odnosno 35-ero djece te je pri tome utvrđeno da niti jedno dijete nije bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Roditelji koji su djecu dovezli bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice su sankcionirani, odnosno izdano im je 10 upozorenja.

U četvrtak, 7. travnja u Čazmi ispred gradskog vrtića također je provedena istovjetna navedena akcija. Kontrolirano je 31 vozilo, odnosno  35-ero djece te je utvrđeno da je šestoro  djece pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Roditelji djece koja nisu bila pravilno vezana, koji nisu pravilno učvrstili sjedalicu te oni kojima je dijete preraslo sjedalicu, dobili su savjete kako pravilno učvrstiti sjedalicu, pravilno vezati dijete i kakvu sljedeću sjedalicu moraju kupiti djetetu. Roditelji koji su djecu dovezli bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice su sankcionirani, odnosno izdano im je šest upozorenja te četiri izvješća o počinjenom prekršaju.

Također je jučer, 7. travnja provedena akcija i u Bjelovaru ispred gradskog vrtića. Kontrolirano je 39 automobila, odnosno 50-ero djece, pri čemu je utvrđeno da je 18-ero djece pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Roditelji koji su po djecu došli bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice su sankcionirani, odnosno izdana su im dva upozorenja i jedno izvješće o počinjenom prekršaju.

Greške

Najčešće greške prilikom kontrole su se očitovale u savinutim trakama pojasa, bilo kod učvršćivanja sjedalice pojasom ili kod vezivanja djeteta pojasom automobila ili pojasom sjedalice. Trake pojasa cijelom putanjom moraju biti ravne. Greške su uočene i kod štitnika, odnosno naslona za glavu koji je smetao pravilnom smještaju sjedalice te se on mora izvaditi iz automobila.

Nadalje, djeca iako su bila visine 135 cm, bila su vezana sigurnosnim pojasom, što je zakonski dopušteno, no djetetu koje je sitnije građe, pojas nije prolazio sredinom ramena i prsa i nisko preko zdjelice te je roditeljima savjetovano da je dijete i dalje potrebno voziti u postolju s naslonom, odnosno u tzv. boosteru. Takva pogreška očituje se u tome da pojas automobila „reže“ djetetov vrat i roditelji djeci provlače ruku iznad pojasa što je pogubno tijekom prometne nesreće, odnosno zbog velikih sila, tijelo djeteta se presavija u predjelu trbuha i dolazi do ozljeda unutarnjih organa.

Nadalje, dijete se prerano smješta na prednje sjedalo, iako ima 150 centimetra, njegovo tijelo nije dovoljno razvijeno i ozljeda će nastati od aktivacije zračnog jastuka, zato kažemo da je stražnje sjedalo dječja sigurnosna zona. 

Savjeti

Nije dovoljno da dijete samo bude smješteno u sjedalici, već ta sjedalica mora biti pravilno pričvršćena u vožnji, mora djetetu biti odgovarajuća te i dijete u njoj mora biti pravilno pričvršćeno. Ukoliko se ne koristi na pravilan način i ona najskuplja sjedalica ne može zaštiti dijete u trenutku prometne nesreće.

Roditeljima su dani savjeti o pravilnom namještanju zaglavlja sjedalice i visini traka pojasa sjedalice okrenute u smjeru vožnje, a koje moraju biti u ravnini ramena djeteta ili malo iznad ramena. Zatim vezivanje djeteta u jaknama, pogotovo onima skliskih materijala. Djetetu koje je vezano u jakni, pojas sjedalice se ne može dovoljno pritegnuti i zbog velikih sila prilikom prometne nesreće, izliječe iz jakne i bude ozlijeđeno. Prilikom zatezanja pojasa sjedalica bitno je da roditelji provjere da li u predjelu ramena djeteta stane samo njihov jedan prst, odnosno da se pojas sjedalice ne može uštipnuti po dužini i tako će znati da je dijete pravilno vezano.

Pisane vijesti | Promet i vozila