Obilježena 32. obljetnica vojno-redarstvene akcije oslobađanja vojarne "POLOM" u Doljanima pokraj Daruvara

  • Slika /PU_BB/doljani/Doljani 2023/Načelnik sa suradnicima.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ponosno, dostojanstveno ali s tugom u srcu obilježena je i 32. obljetnica pogibije petorice branitelja od kojih dvojice policijskih službenika u vojno-redarstvenoj akciji oslobađanja vojarne "POLOM" i obrane Doljana

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

U organizaciji Grada Daruvara, danas, 16. rujna 2023. godine, obilježena je 32. obljetnica početka Domovinskog rata na daruvarskom području, zajedničke akcije oslobađanja vojarne "Polom" u Doljanima i Dan branitelja Grada Daruvara. Ovogodišnja sjećanje na događaje iz vremena Domovinskog rata i njihovo obilježavanje na središnjem komemorativnom skupu održalo se u Doljanima kod mjesnog doma.  

Na današnji dan prije 32 godine u vojno-redarstvenoj akciji oslobođena je vojarna "POLOM", a upravo ova akcija je bila prekretnica u Domovinskom ratu na daruvarskom području. 

Svečano obilježavanje je započelo u 09.00 sati na gradskom groblju u Daruvaru i mjesnom groblju u Doljanima i Kipu obilaskom grobova žrtava koje su toga dana stradali: Damira Nađa, Željka Leja, Stjepana Šepla, Augusta i Božene Hašek, Alojza Lneničeka. Dragutin Kovačević i Josip Pleša su bili policijski službenici, a Josip je bio policijski službenik naše policijske uprave. 

Potom u 10.30 sati je u Doljanima kod spomen obilježja pored mjesnog doma svečano, dostojanstveno, s puno ponosa ali i sjetom na poginule hrvatske vitezove i civile, obitelji i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće. 

Pored obitelji poginulih, izaslanstva predsjednika Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnika Hrvatske vojske vijenac su položili i zapalili svijeće načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i ratni zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Jakob Bukvić, zapovjedenik Interventne jedinice policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i sudionik akcije oslobađanja vojarne Ivica Ćurić te načelnici policijskih postaja naše policijske uprave​, a potom predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara te braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Kraćim govorom evocirajući uspomene i događaje iz tog vremena prisutnima se obratio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i aktivni sudionik oslobađanja vojarne "POLOM" 1991. Željko Ament, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Uprave za savjetodavnu psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Miro Totgergeli. 

Zajedničku molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje koji su nas svojim životima zadužili kao i sve buduće generacije koje će živjeti slobodu naše domovine uz kraći vjerski obred predvodio je vojno-policijski kapelan prečasni Damir Vrabec.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica