Obilježena 27. obljetnica pogibije trojice policajaca u Daruvaru

Slika PU_BB/Daruvar 2017/Da-naslovna.jpg

Foto: PU bjelovarsko-bil.

Kod spomen obilježja u daruvarskoj Ulici Petra Svačića danas je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast trojici policijskih službenika koji su ubijeni prije točno 27 godina, odnosno 20. srpnja 1991. godine. 

Tog dana, oko ponoći, u središtu Daruvara u Svačićevoj ulici iz neposredne blizine hitcima iz pištolja s leđa su ubijeni policajci Miroslav Polak, Ivan Rončević i Robert Žili koji su bili u redovitoj patroli. Oni su bili i prve braniteljske žrtve grada Daruvara.

Na obilježavanju su, uz obitelji poginulih policajaca, bili izaslanici predsjednice Republike Hrvatske i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara. Prisustvovali su i načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić, načelnik Policijske postaje Daruvar Dalibor Čajsa, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić, predstavnici lokalne samouprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnogi drugi.

Predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. Ivo Gjaić prisjetio se događaja prije 27 godina te istaknuo kako je ubojstvo trojice policajaca bio znak da je rat počeo i u ovom kraju i da se u ratu gine. Prisjetio se ujedno i nesretnih događaja koji su se dogodili na ovom području i na području Hrvatske od 1. ožujka 1991. godine u Pakracu, do Plitvica i Daruvara. 

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u svom govoru odao počast žrtvi koja je u temeljima naše samostalne i neovisne Republike Hrvatske i opisao povijest na način kako ju on vidi. Istaknuo je da se ne zaboravi da je to vrijeme početka, kada je policija bila prva i jedina organizirana sila i nositelj Hrvatske obrane."I u ovom posebnom trenutku nacionalnog ponosa kojem svjedočimo zbog hrvatskih sportskih uspjeha sjetimo se ponosnih sinova Domovine, prvih braniteljskih žrtava našega Grada Daruvara" rekao je ministar Božinović.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs posebno se zahvalio hrvatskoj policiji koja je tada bila jedina snaga koja je mogla pružiti otpor i obranu ljudima ovoga kraja čemu se pridaje premalo važnosti. Istaknuo je kako je Domovinski rat bio obrambeni i pravedan, osnov ove države.

Nakon kraćeg vjerskog obreda svi okupljeni su obišli Spomen sobu Domovinskog rata u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru.

Jučer je u Purnici pored Sirača počast odana i dvojici policijskih službenika PU bjelovarsko-bilogorske. Iz zasjede su tog 19. srpnja 1991. godine, u ranim jutarnjim satima, ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije Omege Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su teško ranjeni Jozo Ćurić, Zdravko Hudeček, Josip Karpišek, Mika Pašalija, Ivan Smolčić i Davor Špoljarić. 

U Domovinskom ratu je poginuo 761 policajac, od toga je 34 iz PU bjelovarsko-bilogorske. Nažalost, 27 policijskih službenika se još uvijek vode kao nestali, a od toga petero ih je iz PU bjelovarsko-bilogorske.



Pisane vijesti