Obilježena 27. obljetnica obrane Policijske postaje Daruvar i središta grada Daruvara

Slika PU_BB/Daruvar 2018. j/Spomen obilježje u Daruvarskom parku.jpg

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Danas 19. kolovoza obilježena je 27. godišnjica sjećanja na dan 18./19. kolovoza 1991. godine kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili policijsku postaju od napada pobunjenih Srba kao i samo središte grada Daruvara te sjećanje na hrvatske policajce Petrovečki Marijana, Petrovicki Darka i Rambousek Damira koji su te noći nasilno odvedeni, a njihova sudbina i danas je nepoznata. Taj dan se također obilježava kao dan kada su prvi dragovoljci pristupili pričuvnom sastavu Policijske postaje Daruvar.

Obilježavanju ovog događaja u organizaciji Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91. i Grada Daruvara su, pored domaćina i obitelji poginulih i nestalih policajaca, nazočili su  i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice oružanih snaga RH  general pukovnik Mile Ćuk, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske saborski zastupnik Miro Totgergeli, izaslanik ministra unutarnjih poslova zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Vjekoslav Hegedušić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja  pomoćnik ministra Dinko Tandara, izaslanica ministra zaštite okoliša i energetike pomoćnica ministra Snježana Hopp, izaslanica  ministra turizma pomoćnica ministra Olivera Šarić, izaslanik  načelnika Glavnog stožera oružanih snaga pukovnik Damir Štefanović, načelnika PU bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić  te  predstavnici jedinica lokalne samouprave.  

 Kolona sjećanja krenula je iz Policijske postaje Daruvar  te su na Trgu kralja Tomislava kod obilježja nestalim braniteljima i građanima grada Daruvara zapaljene svijeće.

Kolona se dalje zaputila prema spomeniku braniteljima Daruvara u parku grofa Antuna Jankovića gdje je prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća odana počast poginulim hrvatskim vitezovima minutom šutnje.

Nazočnima su se potom  obratili u ime organizatora Ivo Gjajić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara '91 koji je evocirao svoja sjećanja na te teške  dane, potom izaslanik Predsjednice RH general pukovnik  Mile Ćuk i na kraju izaslanik ministra unutarnjih poslova Vjekoslav Hegedušić.

Gospodin Hegedušić je u svom govoru naveo činjenicu da malo ljudi pamti da je grad Daruvar, u samom početku rata,  bio jedan od gradova koji je bio najviše izložen agresiji i oružanim napadima srbo-četnika u zapadnoj Slavoniji te je podsjetio na ratna događanja toga ljeta 1991. godine.

„Puni domoljublja,  prvi hrvatski dragovoljci, kao i ostali malobrojni pripadnici policijske postaje Daruvar,  koji su na taj dan viteški obranili Policijsku postaju i grad od veliko-srpske agresije, zauvijek će se pamtiti u našim srcima kao prvi hrvatski redarstvenici koji su svoje živote podredili višem cilju – a to je služenje svome narodu i  stvaranju neovisne Hrvatske. I zato sa punim pravom i ponosom ovaj dan obilježavamo Danom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Grada Daruvara.“- pri kraju obraćanja istaknuo je Hegedušić. 

Obilježavanje ovog događaja završilo je kraćim  vjerskim obredom, a nakon toga okrjepom i  druženjem u daruvarskom Češkom domu.    



Pisane vijesti