Obilježena 27. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije „Omege“ PU bjelovarsko-bilogorske

Slika PU_BB/Omege/Naslova.JPG

Foto: PU bjelovarsko-bil.

          U subotu, 24. veljače, u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, obilježena je 27. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice  policije PU bjelovarsko-bilogorske „Omege“, a na kojoj je predstavljena i fotomonografija „Specijalna policija u Domovinskom ratu“.

          Na svečanosti su bili nazočni i visoki uzvanici, Ante Deur izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i njegov pomoćnik Dinko Tandara, izaslanik Vlade Republike Hrvatske Velimir Žunac, general Mladen Markač, župan Damir Bajs, zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec, predstavnici braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja te brojni drugi ugledni gosti.

         Prvi se uzvanicima obratio ratni zapovjednik Hamdija Mašinović, a danas zamjenik načelnika PU bjelovarsko-bilogorske koji je u svom govoru istaknuo: „Prije točno 27 godina, utemeljena je Posebna jedinica policije u Bjelovaru, kasnije iste 1991. godine preimenovana u Specijalnu jedinicu policije "Omege“. Sastavljena od hrabrih, časnih i istinskih domoljuba, od mladih ljudi koji su bili spremni na žrtvu, na obranu reda i mira nove, demokratske Hrvatske države koja se tek budila. Nošeni prije svega vjerom i ljubavlju prema svome narodu, krenuli smo u odlučnu borbu očuvanja teritorijalnog integriteta i samostalnosti naše Domovine. Srčano i herojski, podnijeli smo svaki teret, svaki zadatak na koji smo bili upućeni diljem svoje voljene Domovine, gdje su bile najveće ugroze i gdje se ginulo. Nismo žalili svoju mladost, već smo slijedili svoje snove ka miru i slobodi svog naroda. Na tom putu Željko, Ivica, Dražen, Dubravko, Davor i Saša su svoje živote položili na Oltar domovini, na braniku časti. Vječna vam i slava bila, to se nikada neće i ne smije zaboraviti. Niti se smiju zaboraviti sve rane i stradanja ostalih naših suboraca, ostalih heroja tijekom obrane i stvaranja države. Hvala vam za svaki dan, mjesec, godinu koje ste proveli daleko od svojih najmilijih, za svaku bol, ranu, krv i znoj, za sve ono što ste utkali u temelje slobodne nam Hrvatske. Hvala svima koji ste bili tu kad je trebalo, vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodu. Zbog svega toga danas možemo biti ponosni za sve što smo učinili za svoje obitelji, djecu, za svoj narod i svoju Domovinu. I danas kao i svake godine još jednom se sjećamo na naše heroje u ratu, čuvare u miru, na sve naše pripadnike "Omege".“ Potom su se nazočnima kratko obratili i drugi visoki uzvanici.

           Nakon predstavljanja fotomonografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu“ primjerci su poklonjeni obiteljima poginulih pripadnika „Omege“ te uzvanicima. Po završetku svečanosti na središnjem gradskom parku ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položen je vijenac i zapaljene su svijeće.

 

Iz ratnog puta SJP „Omege“

Nakon provedenih prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj, a nezadovoljni trenutnim političkim prilikama u državi, veliki dio srpskog pučanstva, pristaše poraženog režima i tzv. JNA, otvoreno su se usprotivili legalno izabranim tijelima vlasti u RH. U situaciji kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju za suprotstavljanje sve militantnijim neprijatelju koji je započeo sa izvođenjem terorističkih aktivnosti, odlukom Ministra unutarnjih poslova RH u PU Bjelovarsko-bilogorskoj ustrojava se Posebna jedinica policije, 23. veljače 1991. godine u Bjelovaru, koja odlukom ministra UP RH dana 15. studenog 1991. godine mijenja naziv u Specijalna jedinica policije Omege.

Specijalna jedinica PU Bjelovar, već 2. ožujka 1991. godine u Pakracu je uspješno intervenirala protiv pobunjenika koji su zauzeli taj dan grad i prvu policijsku postaju. Nizom uspješnih akcija tijekom Domovinskog rata postrojba ove specijalne policijske jedinice "Omege" ušla je u povijest ratnih postrojbi koje su dale velik doprinos u obrani neovisnosti i suvereniteta RH.

Posebna jedinica policije bila je sastavljena od psihofizički najsposobnijih djelatnika iz policijskih postaja Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Đurđevca, Virovitice, Čazme, Daruvara, Grubišnog Polja i Pakraca. Nakon provedene selekcije izvršeno je zaduživanje djelatnika materijalno tehničkim sredstvima i naoružanjem, te je otpočelo provođenje intenzivne obuke.

Zbog specifične situacije u gradu Bjelovaru, gdje su smještene četiri neprijateljske vojarne, Jedinica je dislocirana na područje mjesta Mala Pisanica u nastavni centar “Kukavica” a kasnije i na planinarskom domu „Kamenitovac“, krajem 1991. godine seli se u grad Bjelovar (bivša vojarna u centru grada).

Kad govorima o ratnom putu njezinih pripadnika, bitno je navesti Pakrac, razoružavanje hrvatskih redarstvenika, Glina, Sirač, Pakrac, Kusonje, oslobađanje vojarni Doljani i Bjelovar, Pakrac-Lipik, Otkos 10 (Bilogora i dio zapadne slavonije), Slavonski Brod, Maslenica, Velebit od 1993-1995 godine, Medački đep, Kocka Daruvar, Dubrovnik do 1999., Bljesak i Oluja. Tijekom Domovinskog rata u obrani suvereniteta RH živote su položili Željko Cindrić, Ivica Filković, Dražen Baniček, Dubravko Lukačević, Davor Hegedić i Saša Rakijaš. Teže i lakše je ranjeno 50 djelatnika aktivnog i pričuvnog sastava. Nakon domovinskog rata njih 27 je umrlo. Jedinicom je prošlo 302 djelatnika djelatnog sastava i 418 pričuvnih djelatnika.

Zbog izuzetnog zalaganja tijekom Domovinskog rata, odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlikovano je Spomenicom domovinskog rata – 235 pripadnika postrojbe – 6 posmrtno; Red bana Josipa Jelačića – 2 djelatnika; Red kneza Domagoja – 17 djelatnih i 4 pričuvna djelatnika; Red Nikole Šubića Zrinskog – 19 djelatnik i 1 pričuvni (posmrtno) djelatnik; Red hrvatskog križa – 10 djelatnika; Red hrvatskog trolista – 76 djelatnih i 18 pričuvnih djelatnika; Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana – 6 djelatnika; Medalja «Bljesak» – 88 djelatnih i 74 pričuvnih djelatnika; Medalja «Oluja» – 128 djelatnih i 90 pričuvnih djelatnika.

Specijalna jedinica policije „Omege“ PU bjelovarsko bilogorske je 30. studenoga 2012. godina odlukom predsjednika Republike Hrvatske odlikovana „Redom Nikole Šubića Zrinskog“.

Danas njezini pripadnici kroz udrugu Specijalne jedinice policije "Omege" su organizirani u cilju promicanju istine o domovinskog ratu, čuvanja sjećanja na poginule pripadnike jedinice, pomaganju socijalno ugroženim članovima udruge te upoznavanje mladih i promicanje Domovinskog rata.



Stranica