Novi modalitet prijevare

Slika /PU_BB/slike vijesti/tipkovnica i miš.png

Ne ustupajte nepoznatim osobama podatke kao što su PIN brojevi, kodovi i slično što je poznato samo vlasnicima

Foto: ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 36-godišnjak putem jedne aplikacije koja je vezana uz društvene mreže poslao zahtjev za prijateljstvo nepoznatoj osobi ženskog imena. Tijekom dopisivanja on joj je na njezino traženje poslao svoj broj mobitela, a zatim i kod koji mu je putem SMS poruke dostavio teleoperater. Kod je dobio jer je nepoznata osoba na njegov broj mobitela otvorila aplikaciju pomoću koje je s računa mobilnog telefona 36-godišnjaka oštetila za nekoliko stotina kuna. U opisanom slučaju radi se o kaznenom djelu prijevare.
 
Savjetujemo:

Kako bi izbjegli ovakav način prijevare ne ustupajte nepoznatim osobama podatke kao što su PIN-ovi, kodovi i slično jer prevaranti su uistinu lukavi, olako pridobiju pažnju i povjerenje žrtve koje potom iskoriste kako bi ih okrali.
Nikome ne ustupajte svoje osobe podatke koji su i zakonom zaštićeni, podatke o bankovnim karticama, osobnim ispravama ili kao u ovom slučaju kod koji je poznat samo vlasniku i dostavljen na vlasnikov broj mobitela.
 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon