Najava županijske akcije usmjerenu na utvrđivanje prekršaja upravljanja biciklom i prekršaje pješaka

Slika /PU_BB/Promet/PN biciklist.png

I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste i pješake, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti

Foto: ilustracija

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska obavještava sudionike u cestovnom prometu da će policijski službenici na području naše Županije sutra 27. veljače 2020. godine (srijeda) u vremenu od 05.00 do 07.00 sati i u vremenu od 17.00 do 20.00 sati  provoditi pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa od strane svih sudionika u prometu, a posebno će biti usmjereni na utvrđivanje prekršaja upravljanja biciklom i prekršaja pješaka u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.
 
Cilj ove akcije je povećanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i suzbijanje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća biciklista i pješaka, kao jednih od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na našim prometnicama.

Stoga podsjećamo bicikliste da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.
 
Pješaci imaju zakonsku obvezu kretanja po nogostupu. No, ako se pješice krećete u naseljima gdje nogostup ne postoji ili postoji, ali ga iz nekog razloga ne možete koristiti možete se kretati kolnikom. U tom slučaju krećite se što bliže rubu kolnika, jedan iza drugoga kako ne bi ometali ili sprečavali ostatak prometa. Ako se krećete kolnikom izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika u smjeru kojim se kreću vozila. Ako se krećete kolnikom dužni ste noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 

Također, prije samog prelaska pješačkog prijelaza pješaci su dužni uvjeriti se da tu radnju mogu sigurno obaviti i sa sigurnošću prijeći cestu. Pješacima se savjetuje da ne izlaze i ne istrčavaju na kolnik između parkiranih vozila i vozila u pokretu. Pješak je dužan koristiti pješački prijelaz ukoliko prijelaz od njega nije udaljen više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

Za kršenje navedenih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna, dok je za kršenje odredbe da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani predviđena novčana kazna od 500 kuna.

Na vozače bicikala, na vozače svih vrsta motornih vozila ali i na pješake apeliramo da za vrijeme sudjelovanja u prometu ne koriste mobitel i slične uređaje koji odvlače pozornost i pridonose događanju prometnih nesreća.

Najave | Promet i vozila