Najava županijske akcije na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska i prekršaje ne postupanje vozača po znaku STOP

Slika /PU_BB/slike vijesti/palica_stop_policija.jpg

25. ožujka u vremenu od 7 do 15 sati na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provesti će se županijska akcija na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska i nepoštivanje prometnog znaka izričite naredbe B02 „obavezno zaustavljanje“.

Foto: Ilustracija

Analizirajući statističke pokazatelje okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama  na području naše policijske uprave, utvrđeno je da je jedan od učestalijih uzroka prometnih nesreća nepoštivanje prednosti prolaska. U siječnju prošle godine  u dva slučaja to je bilo uzrok prometne nesreće, dok je u siječnju ove godine to bilo uzrok u čak 13 prometnih nesreća, što predstavlja povećanje od  značajnih 550%.
 
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 2020. godine bile su „ostale greške vozača“ (109 ili 22%), zatim „brzina neprimjerena uvjetima“ (87 ili 18%) a zatim nepoštivanje prednosti prolaska (72 ili 15%).
 
Radnja oduzimanja prednosti prolaska vozača sastoji se u tome da se nedovoljno ili olako procjeni brzina i smjer vožnje vozila koje ima prednost prolaska prometnicom, te u trenutku poduzimanja radnje uključenja vozilom u promet ili skretanja, vozač vozila kojemu se oduzima prednost prolaska mora poduzeti radnju izbjegavanja udara (kočenje, skretanje i sl.) da bi se izbjegla prometna nesreća.
 
Propuštanje vozila i prednost prolaska propisane su člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od tri do sedam tisuća  kuna, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.
 
Na raskrižju obilježenim znakom izričitih naredbi  „obavezno zaustavljanje“ ili kako ga vozači nazivaju „STOP“,  obveza vozača  je zaustavljanje prije ulaska u raskrižje i tek nakon toga obavljanje procijene elemenata propuštanja. Česta je i nedovoljna preglednost u prilaženju raskrižju. Vozač je obvezan po pravilu zaustavljanje obaviti neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti kada to signalizacija ne zadovoljava. Kako se znak ili oznaka ne nalaze uvijek na liniji preglednosti, vozač i nakon zaustavljanja ponekad mora obaviti korekciju položaja vozila, da bi uočio sve potrebne elemente. Važno je naglasiti da se svaki vozač ponaosob, mora uvjeriti u situaciju prije ulaska sa sporedne ceste, a ne da se poistovjećuje s onim ispred. Zaustavljanje na ulazu u raskrižje nije zabranjeno, već neophodno dok se vozač ne uvjeri u sigurno uključivanje.
 
Člankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su se sudionici u prometu dužni držati  ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova, a novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kazniti će se sudionik koji postupi suprotno ovoj odredbi.
 
Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske prepoznali su značaj nepoštivanja ovih odredbi, zbog čega će provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno za cilj osvijestiti sve sudionike u prometu na važnosti poštivanja prednosti prolaska i znaka izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“.
 
I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.
 

Najave | Promet i vozila