Najava prometne akcije

Slika /PU_BB/Promet/Kontrola prometa.jpg

Nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotreba mobilnih uređaja za vrijeme upravljanja vozilom značajno utječu na sigurnost sudionika u prometu

Foto: ilustracija

Danas, 24. studenoga,  od 9 do 13 sati, na prometnicama naše županije policijski službenici će provoditi prometnu akciju usmjerenu na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja nedozvoljenog korištenja mobilnih uređaja za vrijeme upravljanja vozilom i prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Uz brzinu i alkohol, uporaba mobitela tijekom vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama. 

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.  Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Dok su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.
 
Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste mobitele tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu, poput znakova i drugih vozila.

 

Najave | Promet i vozila