Najava pojačanog nadzora poštivanja prometnih propisa tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske tijekom nedjelje, 19. srpnja u vremenu od 14.00 do 22.00 sata usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor prekršaja motociklista

Foto: ilustracija

Vremenske prilike, tijekom petka, obilježit će promjenljivo i nestabilno vrijeme s kišom te pljuskovima s grmljavinom. U subotu i nedjelju, uz umjeren razvoj oblaka, mjestimice su mogući pljuskovi.

U spomenutim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Prometne nesreće

U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine na području naše PU došlo je do naglog pogoršanja stanja sigurnosti, evidentirano je 8 prometnih nesreća s poginulim osobama, što je povećanje za 166,7% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, iako je ukupno evidentirano 260 prometnih nesreća, odnosno smanjenje za 18,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Evidentirano je i smanjenje broja prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama za 27,1% te za 14,8% prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U analiziranom razdoblju 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 9 osoba, što je povećanje za 200% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Teško su ozlijeđene 33 osobe što je smanjenje za 5,7%, a 115 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede, što je smanjenje za 14,8% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Sagledavajući posljedice sudionika prometnih nesreća po svojstvu u razdoblju od siječnja do kraja lipnja 2020. godine na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama poginula su 4 vozača, 2 putnika i 3 pješaka.

Stradavanja mopedista i motociklista
 
Od početka godine u prometnim nesrećama smrtno su stradala 2 vozača motocikla.
 
Poruka mopedistima i motociklistima jest da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja.


Vidljivost pješaka i biciklista

U prvom polugodištu 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 3 pješaka.

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

- za nepoštivanje navedenih odredbi predviđena je kazna u iznosu od 300,00 kuna.
 
 
Ponovo upozoravamo vozače da:
 
  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.). 


Korisni savjeti sudionicima u prometu

Vozači traktora, ali i drugih radnih strojeva - ne izlazite na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Osobe u automobilima – obavezno koristite sigurnosni pojas.

Osobe na mopedima i motociklima – obavezno koristite zaštitnu kacigu.

Ostale savjete pročitajte OVDJE.

 
Pojačani nadzor prometa na cestama


Zbog prethodno navedenog, policija nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

U tom pogledu obavještavamo sve sudionike u prometu da će od danas 17. do nedjelje 19. srpnja, na području PU bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti, a posebice će se pojačano nadzirati i sankcionirati nepridržavanje ograničenja brzine, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilima te drugi prekršaji koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske tijekom nedjelje, 19. srpnja u vremenu od 14.00 do 22.00 sata usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor prekršaja motociklista.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Zapamtite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Stranica