Najava pojačanog nadzora na prekršaje pješaka te vozača u blizini pješačkih prijelaza

Slika /PU_BB/Promet/Stop policija1.jpg

Cilj akcije je povećanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i suzbijanje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća pješaka

Foto: Ilustracija

Policijski službenici će sutra 20. svibnja (petak) od 9 do 12 sati na području naše policijske uprave provesti pojačani nadzor prekršaja pješaka te prekršaja vozača u blizini pješačkih prijelaza.


Prometne nesreće

U prva četiri mjeseca ove godine ukupno je evidentirano 218 prometnih nesreća, što je povećanje za +17%  u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 187. Dvije prometne nesreća ove godine su bile s poginulom osobom.

Evidentirano je 65 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za 7% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 61.

Evidentirana je 151 prometna nesreća s materijalnom štetom, što je povećanje za +22% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 124.
  
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 38 (brzina neprimjerena uvjetima 31 i nepropisna brzina 7), nepoštivanje prednosti prolaska 36 i ostale greške vozača 35.


Sudionici prometnih nesreća

U prvih četiri mjeseca ove godine, 98 osoba je ozlijeđeno (80 lakše te 18 teže). U prometnim nesrećama u kojima se dogodio nalet na pješaka, četiri pješaka su lakše ozlijeđena, a dva su teže ozlijeđena. 


Pješaci

  • Pješaci imaju zakonsku obvezu kretanja po nogostupu.
  • Ako se pješice krećete u naseljima gdje nogostup ne postoji ili postoji, ali ga iz nekog razloga ne možete koristiti, možete se kretati kolnikom. U tom slučaju, krećite se što bliže rubu kolnika, jedan iza drugoga kako ne bi ometali ili sprečavali ostatak prometa.
  • Ako se krećete kolnikom izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika u smjeru kojim se kreću vozila.
  • Ako se krećete kolnikom dužni ste noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 
  • Prije samog prelaska pješačkog prijelaza pješaci su se dužni uvjeriti da tu radnju mogu sigurno obaviti i sa sigurnošću prijeći cestu.
  • Ne izlazite i ne istrčavajte na kolnik između parkiranih vozila i vozila u pokretu.
  • Pješak je dužan koristiti pješački prijelaz ukoliko prijelaz od njega nije udaljen više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja.

Za kršenje navedenih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.


Vozači

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u cestovnom prometu, apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da poštuju prometne propise i sigurnosna pravila.

Najave | Promet i vozila