Najava pojačanog nadzora na prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanja prometnog znaka „STOP, ne korištenja pokazivača smjera te ugrožavajućih radnji u prometu

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/policija stop palica.jpg

Akcija se provodi danas od 9 do 12 sati

Foto: ilustracija

S ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, policijski će službenici danas, 26. travnja, od 9 do 12 sati na području Policijske uprave bjelovarsko - bilogorske provoditi prometnu akciju usmjerenu na utvrđivanje i sankcioniranje  prekršaja oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanja prometnog znaka „STOP“, ne korištenja pokazivača smjera te ugrožavajućih radnji u prometu.

Propuštanje vozila i prednost prolaska propisane su člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od 390 do 920 eura, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Člankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su se sudionici u prometu dužni držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova, a novčanom kaznom u iznosu od 60 eura kuna kaznit će se sudionik koji postupi suprotno ovoj odredbi.
           
Člankom 43. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da sudionici u prometu koji namjeravaju na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu. Prije započinjanja tih radnji vozač je dužan uvjeriti se da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja. Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama.


Člankom 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je vozač dužan druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, dajući im znak pomoću pokazivača smjera i stop svjetla ili, ako oni ne postoje, odgovarajući znakom rukom. Ako vozač daje znak pomoću pokazivača smjera, on ga mora davati za sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a nakon obavljene radnje mora prestati davati znak. Novčanom kaznom u iznosu od 30 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji postupi suprotnom navedenim odredbama.
 

Najave | Promet i vozila