Najava pojačanog nadzora brzine kretanja vozila

Slika /PU_BB/Promet/Brzina2.jpg

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska obavještava sudionike u cestovnom prometu da će njezini policijski službenici sutra 20. siječnja (četvrtak) u vremenu od 12 do 20 sati provoditi pojačani nadzor na prekršaje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila u prometu na području policijske uprave  

Foto: Ilustracija

Cilj akcije je smanjenje broja prometnih nesreća i pozitivni utjecaj na stanje sigurnosti u prometu. Molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Broj prometnih nesreća
 
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u 2021.godini evidentirano je 663 prometnih nesreća, što je povećanje za 23,9 % u odnosu na 2020. godinu kada ih se dogodili 535.

U 2021.godini evidentirano je devet prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 10% u odnosu na 2020. godinu, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća. U odnosu na 2020. godinu evidentirano je 222 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama što je povećanje za 6% te su evidentirane 432 prometne nesreće s materijalnom štetom što predstavlja povećanje od 37 % u odnosu na 2020.godinu.
 
Okolnosti koje su prethodile prometnoj nesreći
 
U 2021. godini najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (124), nepoštivanje prednosti prolaska (109) te brzina neprimjerena uvjetima (99).
 
Brzina kao uzrok prometnih nesreća
 
U 2021. godini evidentirano je 134 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina (nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima) što je povećanje za 22% u odnosu na 2020.g. kada ih se dogodilo 110.
 
Prekršaji nepropisne brzine
 
U 2021.godini na području naše policijske uprave evidentirano je 11 373 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 22 009 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prekršaja iznosi 52%.
 
Dobro je podsjetiti

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti.

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja, te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.

 

Najave | Promet i vozila