Najava pojačanih aktivnosti policije u prometu uoči blagdana Velike Gospe

Slika /PU_BB/slike vijesti/alkohol formula za nesreću.jpg

Noćas u fokusu vožnja pod utjecajem alkohola i/ili psihoaktivnih tvari

Foto: ilustracija

Policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske noćas, 14./15. kolovoza od 22.00 do 06.00 sata svoje aktivnosti će prvenstveno usmjeriti na nadzor alkoholiziranosti vozača i vožnju pod utjecajem droga i lijekova.
 
Podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.
 
Budući da najavljujemo takve aktivnosti nužno je ukazati na činjenicu da od 702 prometne nesreća koje su se dogodile na području naše policijske uprave tijekom 2023. godine njih 127 su počinile osobe koje su bile pod utjecajem alkohola. No ono što je zabrinjavajuće je to da je u većini odnosno u 96 prometnih nesreće koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola prema stupnju alkoholiziranosti bilo pod utjecajem alkohola većim od 1,50 g/kg.
 
Iako je desetogodišnjom analizom okolnosti koje su prethodile nastanku teških prometnih nesreća na području Republike Hrvatske alkohol kao potencijalni uzrok zabilježen u 23% prometnih nesreća, na području naše policijske uprave je taj broj nešto niži, to nam daje zapravo da i nadalje poduzimamo ovakve aktivnosti kako bi i na takav način pokušali osvijestili sve sudionike u prometu o važnosti poštivanja zakonskih ograničenja vezana za korištenje alkohola i/ili psihoaktivnih tvari i sudjelovanje u prometu. 
 

Najave | Promet i vozila