Najava pojačanih aktivnosti policije u prometu na cestama tijekom predstojećeg vikenda, statistički pokazatelji i savjeti

Slika /PU_BB/Promet/policajac-stop palica.jpg

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska vam želi sigurnu, ugodnu i neometanu vožnju

Foto: ilustracija

Prometne nesreće

U prometnim nesrećama na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do svibnja 2022. godine evidentirano je povećanje nastradalih osoba u odnosu na isto razdoblje 2021. godine za 23,3%. Evidentirane su tri smrtno stradale osobe što je povećanje za 50%, teško tjelesno su ozlijeđene 24 osobe, što je povećanje za 14,3%, a evidentirano je i povećanje lako tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za 25%, odnosno lako tjelesno je ozlijeđeno 100 osoba.
U razdoblju od siječnja do svibnja 2022. godine najviše prometnih nesreća bilo je zbog bočnih sudara, slijetanja vozila sa ceste i udara u parkirano vozilo. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su nepoštivanje prednosti prolaska, ostale greške vozača te brzina neprimjerena uvjetima. Evidentirane su 44 prometne nesreće kojima je uzrok brzina.


Najava pojačanih aktivnosti

U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska poduzimaju aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa. Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog toga, policija provodi ove aktivnosti učestalo posebice u dane vikenda.
Tako će od danas 10. do nedjelje 12. lipnja, na području PU bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Dodatno će policijski službenici na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske danas, 10. lipnja od 12.00 do 20.00 sati usmjeriti svoje aktivnosti u prvom redu na nadzor i sankcioniranje nedozvoljene brzine kretanja vozila kao jedne od najčešćih uzročnika prometnih nesreća.
 

Savjeti sudionicima u prometu
 
 Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
  • vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
  • poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje,
  • koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na  mlade vozače i vozače mopeda, motocikala i bicikliste.

Pisane vijesti | Promet i vozila