Najava pojačanih aktivnosti policije u cestovnom prometu usmjerene prvenstveno na utvrđivanje prekršaja biciklista

Slika /PU_BB/slike vijesti/biciklisticka-staza01.JPG

Zbog sigurnosti svih sudionika u prometu, kao i smanjenja broja prometnih nesreća, posebice prometnih nesreća s poginulim i ozlijeđenim biciklistima, apeliramo na sve sudionike u cestovnom prometu da se pridržavaju prometnih pravila i svih zakonskih propisa

Foto: ilustracija

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska obavještava sudionike u cestovnom prometu da policijski službenici danas 12. svibnja 2022. godine (četvrtak) u vremenu od 20.00 do 22.00 sata provoditi pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa svih sudionika u prometu na području cijele naše Bjelovarsko-bilogorske županije, a posebno biciklista.
 
Cilj ove akcije je povećanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i suzbijanje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća biciklista, kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na našim prometnicama. Nadzor će naročito biti usmjeren na utvrđivanje prekršaja upravljanja biciklom. Kontrolirati će se jesu li biciklisti propisno označeni, da noću u uvjetima smanjene vidljivosti imaju upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, te jesu li biciklisti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.
 
I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu posebno bicikliste da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.


Dobro je podsjetiti!

Biciklisti cestu trebaju prelaziti na prijelazima biciklističke trake/staze preko ceste, nakon što su se uvjerili da cestu mogu prijeći na siguran način (vozači bicikala moraju prije prijelaza usporiti kako bi se, kao i pješaci, gledanjem lijevo-desno-lijevo uvjerili da mogu sigurno prijeći cestu).

Pri prijelazu biciklističke staze preko ceste koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, oduzeta je prednost biciklistima koji se nalaze na biciklističkoj stazi i izlaze na kolnik ceste s prednošću prolaska, što znači da biciklist mora propustiti vozila koja se kreću kolnikom, a nakon toga se nastaviti kretati biciklističkom stazom. Ukoliko se cestom s prednošću prolaska ne kreću vozila, biciklist je dužan smanjit brzinu kretanja i s posebnom pažnjom prevesti se biciklističkom stazom preko kolnika. Svi takvi prijelazi označeni su crvenom bojom, odnosno prijelaz preko kolnika i nogostupa u dužini od 5 metara prije i poslije kolnika, horizontalnom signalizacijom, piktogramom bicikla i znaka B01-raskrižje s cestom koja ima prednost prolaska.

Važno je napomenuti da pri vožnji preko obilježenog pješačkog prijelaza (zebra) gdje nema obilježene biciklističke staze, biciklisti ne ostvaruju nikakvu prednost prolaska u odnosu na druga vozila, dakle moraju prijeći pješački prijelaz gurajući bicikl.

Nadalje, vozači bicikla ne smiju skidati obje ruke s upravljača, pridržavati se za druga vozila, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu, a ako se dva ili više vozača bicikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga. 

Također, vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju na glavi nositi zaštitnu kacigu, a starijima od 16 godina se preporučuje nošenje kacige.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Alkohol nepovoljno utječe na vozačke sposobnosti uslijed čega se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća. Stoga, savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama jer je alkohol jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu. Osim što je potrebno izbjegavati konzumaciju alkohola, potrebno je pripaziti kada se biciklom uključuje u promet (npr. izlazak iz garaže, parkirališta i sl.), a jer je tada biciklist u obvezi propustiti sve vozila i pješake koji se kreću cestom.

Također, vozač bicikla za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, a za vrijeme vožnje ne slušati muziku jer to umanjuje pažnju.

Malu djecu smije se voziti u sjedalici, a stariju djecu i odrasle na tandemu. Vožnja na upravljaču ili cijevi okvira nije dopuštena. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale. Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Najave | Promet i vozila