Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom vikenda od 05. do 07. lipnja i savjeti

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

Policija i dalje intenzivno provodi aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te biciklista. 

U tom pogledu obavještavamo sve sudionike u prometu da će tijekom narednog vikenda od danas 5. do nedjelje 7. lipnja na području PU bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica. Posebice će se pojačano nadzirati i sankcionirati nepridržavanje ograničenja brzine, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilima te drugi prekršaji koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.  

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike sa sunčanim razdobljima, ali povremeno i s izraženijim pljuskovima.  
 
U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.
 
Vidljivost pješaka i biciklista
 
U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.
Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

- pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 

- vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,

- za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Dodatno će Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska danas 5. lipnja 2020. godine u vremenu od 14.00 do 22.00 sata provoditi pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa koji će posebno biti usmjereni na utvrđivanje prekršaja biciklista i upravljanja biciklom.

Cilj ove akcije je povećanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu i suzbijanje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća biciklista, kao jedne od najranjivijih kategorija sudionika u prometu na našim prometnicama. Nadzor će naročito biti usmjeren na bicikliste i utvrđivanju prekršaja upravljanja biciklom. Kontrolirati će se da li su biciklisti propisno označeni, da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti imaju upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla, te da li su biciklisti označeni reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom, kao i da li su biciklisti pod utjecajem alkohola ali će se sankcionirati i svi drugi prekršaji. 
I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu, posebno bicikliste, da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti.

Korisne savjete sudionicima u prometu doznajte OVDJE.

Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Najave | Promet i vozila