Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda te pojačanog nadzora prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga

Slika /PU_BB/Promet/policija11_GOM__020819.jpg

U noći s petka na subotu 6./7. siječnja na području policijske uprave provesti će se pojačani nadzor prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili droga

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog predstojećeg vikenda na području cijele Republike Hrvatske od petka 6. do nedjelje 8. siječnja nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u kontroli prometa.
 
Dodatno će policijski službenici u noći s petka na subotu 6./7. siječnja na području Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske provesti pojačani nadzor da li vozači upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili droga.

Prometne nesreće
 
U jedanaest mjeseci ove godine evidentirano je 650 prometnih nesreća, što je povećanje za +9% u odnosu na isti period prošle 2021. godine kada ih je evidentirano 595. Pet prometnih nesreća bilo je s poginulom osobom.
 
Dogodilo se 218 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je povećanje za +7% u odnosu na prošlu godinu, kada ih je evidentirano 203. 427 prometnih nesreća bilo je s materijalnom štetom, što je povećanje za +11% u odnosu na isti period 2021. godine kada ih je evidentirano 385.
  
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina 105 (brzina neprimjerena uvjetima 82 i nepropisna brzina 23), nepoštivanje prednosti prolaska 97 i ostale greške vozača 91. Navedeni pokazatelji ukazuju na to da je ove godine na prometnicama naše policijske uprave brzina najčešći uzrok prometnih nesreća.

Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“
 
U jedanaest mjeseci ove godine na području policijske uprave evidentirano je 18 123 prekršaja. Od toga, evidentirano je 7 714 prekršaja nepropisne brzine, 2 268 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 830 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 744 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća

Alkoholizirani vozači su skrivili 138 prometnih nesreća od 649 prometnih nesreća za koje su poznati počinitelji, što je udio od 21%. 

Apeliramo na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkoholna pića.
 
Podsjećamo

Vozače na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima, a prije obavljanja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Najave | Promet i vozila