Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda te osvrt na dvije od četiri glavne ubojice u prometu

Slika /PU_BB/Promet/promet - službenik kontrolira dokumente.jpg

Sve ove aktivnosti su usmjerene na smanjenje broja prometnih nesreća i pozitivni utjecaj na stanje sigurnosti u prometu

Foto: ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama policija će kontinuirano, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu".
 
U tom pogledu obavještavamo sve sudionike u prometu da će tijekom predstojećeg vikenda od petka 18. do nedjelje 20. ožujka na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, ali i cijele Republike Hrvatske, policija poduzimati pojačane aktivnosti i sankcionirati sve prekršaje koji ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa.
 
I sutra, 18. ožujka ciljano će policijski službenici samo na području naše Bjelovarsko-bilogorske županije od 09.00 do 13.00 sati provoditi pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa koji će u prvom redu biti usmjeren na korištenja sigurnosnih pojaseva (naprijed i straga u vozilu) te nedozvoljeno korištenje mobilnih uređaja vozača.
 
Dvije od četiri tzv. glavne ubojice u prometu su česti uzročnici prometnih nesreća, a koliko je nužno poštivanje tih zakonskih odredbi govore u prilog statistički pokazatelji broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.
 
Pojasevi u automobilu su sredstvo koje najviše može smanjiti stopu smrtnosti ili ozljeđivanja u prometnim nesrećama. Kada se vozilo kreće zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, betonski most, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i stoga oni, zbog inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo. Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ukoliko se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo ispred (ukoliko se prevoze na stražnjim sjedalima). Ukoliko dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove (karoserije) vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu, te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila, uslijed čega stradavaju. Stoga, kako bi se i kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno s zaustavljanjem vozila i spriječilo njihovo stradavanje, treba koristiti sigurnosni pojas.
 
U prilog tome govori i prometna nesreća koja se dogodila u siječnju ove godine na garešničkom području gdje su tri osobe koje su bile vezane sigurnosnim pojasom bile lako ozlijeđene, dok je osoba koja nije bila vezana sigurnosnim pojasom zadobila je teške tjelesne ozlijede jer je zbog nevezanja ispala iz automobila.
 
Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojaseva zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima, a sigurnosni pojas je ujedno i najučinkovitije sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće.
 
Prema Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa proizlazi da analizama okolnosti može se pretpostaviti da bi distrakcija mogla imati utjecaj na oko 11% teških prometnih nesreća. Prema dosada prikupljenim podacima teško je točno ustanoviti je li korištenje mobitela utjecalo na nastanak prometne nesreće ako nije provedena detaljna analiza odnosno vještačenje tako da je zasigurno taj broj i daleko veći.   
 
Dosada provedenim akcijama i aktivnostima za prva dva mjeseca ove godine policijski službenici su utvrdili i sankcionirali 107 prekršaja nedopuštene uporabe mobilnih uređaja vozača-distrakcija i 284 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima što je udio od oko 17% svih utvrđenih prekršaja.
 
Uspješnost u smanjenju broja osoba poginulih u prometnim nesrećama i broja teško ozlijeđenih osoba uvelike ovisi i o prometnoj kulturi svih sudionika u prometu stoga i ovom prilikom ih pozivamo da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem svi zajedno pridonesemo povoljnom stanju sigurnosti.

Najave | Promet i vozila