Najava pojačanih aktivnosti policije tijekom predstojećeg vikenda

Slika /PU_BB/Promet/Prometna policija - kontrola.jpg

Policija će i ovog vikenda poduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, a koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća tzv. „četiri glavne ubojice u prometu" 

Foto: Ilustracija

U cilju povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama te preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, obavještavamo sve sudionike u prometu da će policija i ovog vikenda od danas 11. do nedjelje 13. veljače, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.
 
Prometne nesreće
  
Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u siječnju ove godine evidentirano je 40 prometnih nesreća, što je smanjenje za 4 prometne nesreće ili -9% u odnosu na siječanj 2021.godine kada ih se dogodilo 44.
 
U siječnju ove godine evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom.  Također je evidentirano 8 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama što je smanjenje za 6 prometnih nesreća ili za -43% u odnosu na siječanj 2021.godine kada ih se dogodilo 14. Dogodila se i 31 prometna nesreća s materijalnom štetom, što predstavlja povećanje za jednu prometnu nesreću ili +3% u odnosu na isti period 2021.godine kada ih se dogodilo 30.
 
Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su brzina 11 (brzina neprimjerena uvjetima 9 i nepropisna brzina 2) ,ostale greške vozača 6 i nepropisna vožnja unatrag 5.
 
Alkoholizirani vozači skrivili su 10 prometnih nesreća od 34 prometnih nesreća za koje su poznati počinitelji, što je udio od 29%.
   
Prekršaji – tzv. „četiri glavne ubojice“
 
U siječnju ove godine na području naše policijske uprave ukupno je evidentirano 1 106 prekršaja. Od toga, evidentiran je 381 prekršaj nepropisne brzine, 136 prekršaja nekorištenja sigurnosnih pojaseva, 82 prekršaja alkoholiziranosti vozača i 60 prekršaja korištenja mobitela u vožnji.

Savjeti sudionicima u prometu:

 
 • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 • od 1. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
 • od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. 

Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).
 
Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.
 
 

Najave | Promet i vozila