Načelnik Jakob Bukvić povodom Međunarodnog dana žena razgovarao sa ženama zaposlenim u policijskoj upravi

  • Slika /PU_BB/Razno/Međunarodni dan žena/Međunarodni dan žena-naslovna.jpg
  • Slika

Međunarodni dan žena nije samo cvijeće i čestitka, već je važno progovoriti o ravnopravnosti i problemima s kojima se žene susreću

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Danas, 08. ožujka, u povodu Međunarodnog dana žena načelnik policijske uprave Jakob Bukvić ukazao je na potrebu ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj kao temeljnu vrijednost napretka društva u cjelini. Razgovarajući s policijskim službenicama i djelatnicama policijske uprave istaknuo je kako je važno analizirati položaj žena u svim segmentima društva pa tako i u policiji.

Gledajući neke od statističkih pokazatelja načelnik je iskoristio priliku i ukazao da žene tri puta više vremena utroše na kućanske neplaćene poslove i brigu o djeci, dok je samo 28% žena na vodećim pozicijama u našem društvu, a žalosno je da su žene još uvijek potplaćene budući da žene zarađuju u prosjeku 16% manje po satu od muškaraca. Procjena je da jedna trećina žena biva seksualno ili psihički zlostavljana od strane partnera. Istaknuo je da policija kroz svoj rad, gotovo svakodnevno susreće žene žrtve kaznenih djela i prekršaja pri čemu je evidentno da su u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce. Nažalost vrlo često žene trpe razne oblike nasilja pri čemu ekonomska neovisnost ima značajnu ulogu. Naglasio je da svaka brojka u policijskoj statistici je jedna osoba, jedna žena, jedna sudbina. Promatrajući i veliki broj femicida odnosno broj žena ubijenih od partnera, člana obitelji ili bliskih osoba načelnik Bukvić zaključuje da kao društvo imamo još puno prostora za napredak po pitanju ravnopravnosti spolova i slobode.

Razgovaralo se o položaju žena u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj pri čemu je načelnik izrazio osobno zadovoljstvo povećanjem broja žena, a osobito na rukovodećim radnim mjestima. Uz simboličan poklon ruže i čokolade načelnik Bukvić se zahvalio svim djelatnicama i pohvalio njihov doprinos u svim segmentima posla, naglašavajući da svaka žena imaju pravo na ravnopravan položaj 365 dana u godini.
 

Pisane vijesti