Na prijevaran način pribavljali fotografije osobnih iskaznica temeljem kojih su zasnivali pretplatničke odnose na daljinu uz kupnju skupocjenih mobitela koje su potom preprodavali

Slika /PU_BB/slike vijesti-novije/PrivođenjeLlisice.jpg

Šestero osumnjičenih za prijevare na štetu dva trgovačka društva i nedozvoljenu uporabu osobnih podataka na štetu 45 fizičkih osoba s područja 14 županija kazneno prijavljeno

Foto: ilustracija

U petak, 14. lipnja, policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Bjelovaru dovršili kriminalističko istraživanje nad šest osoba u dobi od 19, 22, 29, 39, 42 i 49 godina s područja Bjelovarsko-bilogorske županije zbog počinjenja većeg broja kaznenih djela prijevare koji su počinjeni na štetu dva trgovačka društava kao i većeg broja kaznenih djela nedozvoljene uporabe osobnih podataka počinjenih na štetu 45 fizičkih osoba s području 14 županija.
 
Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da su osumnjičeni kaznena djela počinili tako što su samostalno i prema ranijem zajedničkom dogovoru na prijevaran način pribavljali fotografije osobnih iskaznica 45 osoba s područja 14 županija. U namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, tuđe osobne podatke i fotografije osobnih iskaznica koristili su u kontaktu s predstavnicima dvaju trgovačkih društva iz Hrvatske i pritom se lažno predstavljajući zatražili zasnivanje pretplatničkih ugovora na daljinu za kupnju novih mobilnih telefonskih uređaja s pretplatničkim brojevima. Na taj su način predstavnike tih trgovačkih društava doveli u zabludu jer su vjerujući da kontaktiraju s osobom čiji su osobni podaci korišteni, zasnivali pretplatničke odnose za kupnju novih skupocjenih mobilnih telefonskih uređaja s novim pretplatničkim brojevima. Potom su dogovarali isporuku mobilnih telefonskih uređaja i pretplatničkih brojeva na adrese koje su drugačije od onih koji su se nalazili na osobnim iskaznicama koje su počinitelji koristili u svrhu zasnivanja tih pretplatničkih ugovora na daljinu.

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni mobilne telefonske uređaje nakon preuzimanja prodavali putem oglasa drugim osobama, trgovačkom obrtu u Daruvaru i zalagaonici u Virovitici. SIM kartice pretplatničkih brojeva su zadržali i njima se koristili čineći druga kaznena djela.

Novac dobiven prodajom mobilnih telefonskih uređaja međusobno su dijelili i na taj način ostvarili protupravnu imovinsku korist za sebe oštetivši pritom jedno trgovačko društvo za 13.311,08 eura, a drugo za 18.298,22 eura.

Temeljem sudskog naloga provedene su pretrage osoba i domova koje koriste osumnjičeni, a nakon provedenih dokaznih radnji, uhićeni su 22-godišnjak, 42-godišnjak i 49-godišnjak, koji su predani pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave.
39-godišnjakinja se zbog ranijih sudskih presuda nalazi na izdržavanju kazne zatvora, a za osumnjičenim 19-godišnjim muškarcem i 29-godišnjom ženom se poduzimaju mjere traganja u cilju njihovog uhićenja.  

Upozorenje građanima:
 
Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve više građana prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Posebno naglašavamo korištenje društvenim mrežama, mobilnih aplikacija i svega onog što putem interneta koristimo skoro svakodnevno.
Kao korisnici internet oglasnika svjesni smo da je na tom tržištu ponuda šarolika i da građani posebno od kako su bili „prisiljeni“ kupovati online zbog pandemije Covida prepoznali su blagodati internet i prodaje i kupovine.
 
Koristite li usluge kupovine preko Internet platformi ili društvenih mreža za oglašavanje važno je da ste sigurni i zaštićeni. Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prijevare.
Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore:
  • iznimno povoljne ponude, nerealno niske cijene oglašenih proizvoda ili predmeta
  • zahtjev za dostavu fotografija osobnog dokumenta i bankovne kartice kao osiguranje kupovine
  • upornost prodavatelja i olako snižavanje cijene
  • u komunikaciji prevaranti često budu uvjerljivi i doimaju se posve vjerodostojni
 
S ciljem zaštite od prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine, prodaje, rada i zabave, donosimo Vam i nekoliko korisnih savjeta:
  • Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatno dobre ponude - ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito!
  • Ukoliko je moguće, odaberite plaćanje pouzećem ili po principu viđeno - kupljeno.
  • Kada koristite lokalne online trgovine i oglasnike i kupujete od oglašivača s područja Hrvatske, budite naročito oprezni ako prodavatelj koristi neku tešku obiteljsku situaciju kao izgovor za prodaju.
  • Ne ustupajte drugim osobama fotografije svojih osobnih isprava i bankovnih kartica jer prevaranti olako mogu zlouporabiti vaše osobne podatke kao sto je to bio slučaj u ovom kriminalističkom istraživanju.
Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste i oblike prijevara!

 
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon