Na današnji dan uz Dan policije obilježen i Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

  • Slika /PU_BB/Dan policije 2022/Dan Grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja/390.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Načelnik policijske uprave Jakob Bukvić sa suradnicima odao počast poginulim bjelovarskim braniteljima između kojih i 38-orici poginulih redarstvenika te sudjelovao na obilježavanju Dana Grada Bjelovara i Danu bjelovarskih branitelja

Foto: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska

Kao i ranijih godina, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska prigodnim je aktivnostima obilježila Dan policije i blagdana svog zaštitnika Svetog Mihovila.
Iako je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska svoj dan obilježila u sklopu Dana policijske kapelanije sv. Mateja apostola, danas, 29. rujna 2022. godine uz Dan hrvatske policije u Bjelovaru je svečano i dostojno obilježen Dan Grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja.
Svečanost je započela u 08.00 sati polaganjem jednog zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja ispred zgrade policijske uprave. U spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske policajce uz obitelji, počast svim hrabrim policijskim službenicima koji su dali svoj život u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske odali su načelnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Jakob Bukvić sa suradnicima, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miro Totgergeli, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić, ispred Grada Bjelovara gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima te predstavnici hrvatske vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
U Domovinskom ratu sudjelovalo je oko 3,5 tisuće što aktivnih, što pričuvnih pripadnika iz naše policijske uprave.
Svoje živote na oltar domovine položilo je njih 38, od kojih se još njih petorica smatraju nestalim, dok ih je 180 ranjeno.

U 08.30 sati načelnik policijske uprave Jakob Bukvić i zamjenik načelnika Hamdija Mašinović činili du delegaciju koja je položila lovorov vijenac za civilne žrtve pokraj katedrale sv. Terezije Avilske, a zatim i ispred spomenika poginulim braniteljima u središnjem gradskom parku gdje je održana i prigodna molitva. Potom je ispred paviljon u središnjem gradskom parku održana vojno-akrobatska ceremonija Počasne satnije OSRH.

U 09.30 sati mimohod pobjednika krenuo je iz središnjeg parka prema spomenu području Barutana, gdje je 29. rujna 1991.godine poginulo 11 hrabrih bjelovarskih branitelja.

Na spomen području Barutana održana je sveta misa, a nakon mise održana je komemoracija za poginule branitelje na kojoj su se njima u čast i njihovoj žrtvi poklonili predstavnici policije na čelu s načelnikom Jakobom Bukvićem.

Ispred zgrade gradskog poglavarstva na Trgu Eugena Kvaternika tijekom dana je bio postavljen tehničko-taktički zbor oružanih snaga i policije. 
Brojni posjetitelji, mališani i građani, na info punktovima prometne i interventne, te na punktu kriminalističke tehnike mogli su razgledati opremu koju policijski službenici koriste u svom svakodnevnom radu. Imali su prilike saznati kako zaštiti sebe i svoju imovinu te dobiti informacije o preventivnim projektima koje provodi policija na području naše županije.
Mogli su pogledati policijsko vozilo -presretač i poslikati se na službenom policijskom motoru.
Djeca su s posebnim zanimanjem razgledala info punkt kriminalističke tehnike, na kojem su im policijski službenici pokazali kako se uzimaju otisci prstiju te izuzimaju tragovi.
Ipak, najveće zanimanje okupljenih izazvalo je vozilo Protueksplozijske regionalne jedinice Zagreb, odnosno robot za detekciju, pronalazak i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava i drugih sumnjivih predmeta.  
 
Ovakav postav tehničko-taktičkog zbora samo je jedan od načina na koji se policija nastoji približiti građanima, a s obzirom na brojna nasmijana lica naših najmlađih sugrađana, današnje druženje pokazalo je da unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima koji su povremeno kvarila ovu manifestaciju, djeca u policajcima vide prijatelje i pomagače, a što nam je i cilj.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica