MUP upozorava: Jučer u tri nesreće poginulo pet osoba

Slika /PU_BB/Promet/brzina-smrt.png

Tijekom jučerašnjeg dana na području Republike Hrvatske dogodilo se 30 prometnih nesreća u kojima je bilo ozlijeđenih, teško ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba.

Foto: ilustracija
 
Unatoč svakodnevnim upozorenjima na četiri glavne ubojice u prometu, jučer je u tri nesreće poginulo pet osoba i to zbog neprilagođene brzine i nevezanja sigurnosnim pojasom. U navedenim nesrećama još je jedna osoba teško ozlijeđena, a tri lakše.
 
U ostalim nesrećama ozlijeđeno je ukupno 37 sudionika. 
 
Nevezanje sigurnosnim pojasom i neprilagođena brzina ubili 23-godišnjeg vozača prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima i 16-godišnjeg suvozača
 
Jučer, oko 16.05 sati, između naselja Gornji Kuršanec i Kuršanec, 23-godišnjak upravljao je  osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, nevezan sigurnosnim pojasom. Nakon pretjecanja on je zbog neprilagođene brzine vozilom ponovno prešao  na lijevu stranu kolnika i sudario se s osobnim automobilom iz suprotnog smjera. Vozač i nevezani putnik starosti 16 godina iz prvog automobila, preminuli su na mjestu nesreće, dok je vozač drugog automobila lakše ozlijeđen.
 
Neprilagođena brzina ubila 16-godišnjakinju      
                                    
Jučer, oko 20.15 sati, u Bilju mlada 22-godišnja vozačica osobnog automobila je izlaskom iz blagog desnog zavoja na kolniku prekrivenim snijeg, zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubila nadzor nad vozilom i sletjela udesno u odvodni kanal. Vozilo je potom udarilo u betonski most obližnjeg  i prevrnulo na krov. U opisanoj prometnoj nesreći 16-godišnja putnica smrtno je stradala, 19-godišnja putnica je teško ozlijeđena, dok su vozačica i još jedna 22-godišnja putnica lakše ozlijeđena.  
 
Neprilagođena brzina dovela do samozapaljenja vozila – dvije osobe su izgorjele do neprepoznatljivosti
 
Jučer, oko 22 sata u Novalji, za sada nepoznati vozač osobnog automobila u kojem se nalazila još jedna nepoznata osoba, zbog neprilagođene je  brzine kretanja, u noćnim satima, za vrijeme kiše i mokrog kolnika, izgubio nadzor nad vozilom i sletio ulijevo gdje je udario u betonski zid i stup javne rasvjete. Od siline udarca došlo je do samozapaljenja vozila te su osobe izgorjele do neprepoznatljivosti.


 
U protekloj 2018. godini od ukupno 317 osoba poginulih u prometnim nesrećama, njih 158 ili 49,8% ili svaka druga osoba, poginula je u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila nepropisna ili brzina neprimjerena uvjetima na cesti.
 
Od 153 osobe poginule u osobnim automobilima, njih 55 ili 35,9%, odnosno svaka treća osoba, nije koristila sigurnosni pojas.
 
Od početka godine u prometnim nesrećama poginulo je 17 osoba ili tri osobe više nego u istom razdoblju prošle godine.
 
S ciljem preveniranja najtežih stradavanja na cestama, iznova ponavljamo savjete sudionicima u prometu:
 
- obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
- poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- ne koristite mobitel tijekom vožnje,
- koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
- pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
- ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju  odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
- biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. 
 
Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s padalinama (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je vozilo propisno opremiti i poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti na poveznici
https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima


Stranica