Memorijal "5 redarstvenka"

19. i 20. srpnja ove godine komemoracijama u mjestu Purnica pored Sirača i u ulici Petra Svačića u Daruvaru, djelatnici Policijske postaje Daruvar i PU bjelovarsko-bilogorske su zajedno s obiteljima poginulih, predstavnicima lokalne samouprave te predstavnicima udruga proizašlih iz domovinskog rata odali počast tragično poginulim redarstvenicima koji su prije 18 godina mučki i kukavički ubijeni.

           19. i 20. srpnja ove godine  komemoracijama u mjestu Purnica pored  Sirača i  u ulici Petra Svačića u Daruvaru, djelatnici Policijske postaje Daruvar i PU bjelovarsko-bilogorske su zajedno s obiteljima poginulih, predstavnicima lokalne samouprave te predstavnicima udruga proizašlih iz domovinskog rata  odali počast tragično poginulim redarstvenicima koji su prije 18 godina mučki i kukavički ubijeni.

          19.srpnja 1991. godine u mjestu Purnica iz zasjede su ubijeni pripadnici Specijalne jedinice policije PU bjelovarsko-bilogorske Željko Cindrić i Ivica Filković, dok su ranjeni Josip Karpišek, Zdravko Hudaček, Ivan Smolčić, Mika Pašalija i Damir Špoljarić. Narednog dana, u samom središtu Daruvara,  s leđa su ubijeni pripadnici Policijske postaje Daruvar Miroslav Polak, Robert Žili i Ivan Rončević, koji su u tom trenutku obavljali svoje redovite policijske zadaće. Kao i svake godine, oba datuma su obilježena na dostojanstven način.
 
          U Purnici su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je služena Sveta Misa zadušnica za poginule specijalce  koju je predvodio policijski kapelan  vlč. Damir Vrabec. U ulici Petra Svačića   položeni su  vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju te je  održan vjerski obred koji je predvodio velečasni Branko Gelemanović  u spomen na Miroslava, Ivana i Roberta. Nakon toga su zapaljene svijeće i na centralnom spomen obilježju  u Parku grofa Jankovića,  u počast svim braniteljima koji su s područja Daruvara  dali svoje živote u obrani Domovine.
 
          Jučer je i održan III. memorijalni malonogometni turnir pod nazivom "Pet redarstvenika" na kojem su se natjecale ekipe  PP Daruvar, Grada Daruvara, Općine Sirač, Općine Ivanska, Udruge Specijalne jedinice policije "OMEGA», Udruga policije branitelja Daruvara 1991.  i ekipa HVIDR-e Daruvar. Nakon sportske i fer borbe pobjednički pehar  je osvojila ekipa Policijske postaje Daruvar , drugo mjesto osvojila je ekipa Udruga policije branitelja Daruvara 1991., a treća je bila  ekipa Grada Daruvara.  Turnir je održan na igralištu Osnovne škole Sirač uz svesrdnu pomoć Općine Sirač koji su osigurali sve potrebno za održavanje ovog turnira. Ovaj turnir je postao već  tradicionalan te je i tako  osigurano da ovi događaji ne padnu u zaborav.            


Stranica