Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Slika /PU_BB/Promet/stop policija.jpg

Povodom  obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski službenici će pojačano provoditi nadzor korištenja parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom i kao i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti

Foto: ilustracija

Danas, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Shodno tome tijekom cijelog dana policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske će na području cijele županije poduzimati preventivno - represivne aktivnosti vezano za obilježavanje tog dana, posebice će pojačano nadzirati korištenje parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom  i zlouporabu istih, kao i moguću zlouporabu znaka pristupačnosti.

Kazna za nepropisno parkiranje iznosi uglavnom od 300-500 kuna, dok je najviša upravo ova za parkiranje na mjestima koja su rezervirana za osobe s invaliditetom i ona iznosi 700 kuna.  Napominjemo da prava koja proizlaze iz znaka pristupačnosti smije koristiti osoba s invaliditetom, odnosno parkiranje se može koristiti samo za vrijeme dok je invalidna osoba u automobilu. Kazna za ovaj prekršaj iznosi 700 kuna, a osobi koja dva ili više puta bude pravomoćno kažnjena za ovaj prekršaj, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na dvije godine.

Cilj ove akcije je osiguranje povoljnijeg i sigurnijeg stanja po toj problematici, a čime se prenosi jasna poruka da je važno poštivati pravo na mobilnost i pristupačnost invalidnih osoba te senzibilizirati javnost te razvijati svijesti kod vozača o nužnosti propisnog parkiranja.
 

Pisane vijesti | Promet i vozila