Manje oružja – manje tragedija

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/slika 3.jpg

Na ovaj način osobe su izbjegla moguće prekršajne ili kaznene sankcije, a isto tako su otklonile opasnost iz svoje okoline i dale svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas  

Foto: ilustracija

U petak, 08. siječnja, jedna osoba s područja općine Nova Rača je policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu dragovoljno predala dvije ručne bombe M-52, a koje je pronašla čisteći tavan kuće.

Istog dana jedna osoba s grubišnopoljskog područja je policiji dragovoljno predala šest streljiva koje je pronašla na tavanu kupljene kuće.

U subotu, 09. siječnja, policiji je dojavio 32-godišnjak da dragovoljno želi predati bombe i streljivo koje je pronašao čisteći kuću u okolici Daruvara koju je naslijedio. Od njega su policijski službenici preuzeli jednu ručnu bombu M-75 i 15 streljiva kalibra 22 lr. Naknadno je i sljedećeg dana ovaj 32-godišnjak pronašao još ručnih bombi i streljiva te je na mjesto događaja upućen policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izuzeo dvije ručne bombe M-75, dvije ručne bombe M-52, jednu protupješačku minu i sedam streljiva raznog kalibra.

I u nedjelju, 10. siječnja zaprimili smo dojavu od jedne osobe s čazmanskog područja da želi dragovoljno predati jednu ručnu bombu koju je pronašla čisteći šupu u dvorištu nedavno kupljene kuće. Policijski službenici su od ove osobe preuzeli jednu ručnu bombu M-75.  

Sve oduzeto je pohranjeno u skladište ubojite opreme do uništenja.

Dobro je podsjetiti
 
Akcija „Manje oružja, manje tragedija“
 
Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja. 
 
Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:  
 
automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl. 

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica