Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta

Slika /PU_BB/Policija-ilustracije/krim policija.jpg

Kaznenim djelima oštećeno komunalno poduzeće 

Foto: ilustracija

Provedenim izvidima i dovršenim kriminalističkim istraživanjem temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru policijski službenici Službe kriminalističke policije su utvrdili osnovanu sumnju da su 59-godišnjakinja i 55-godišnjak, koji su vrijeme počinjenja kaznenih djela obavljali poslove rukovoditeljice računovodstva i direktora komunalnog poduzeća, počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

Postoji osnovana sumnja da su 59-godišnjakinja i 55-godišnjak u razdoblju od 1. siječnja 2015. godine do 14. studenoga 2022. godine zajedno počinili 23 kaznena djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. Kaznenog zakona od čega devet kaznenih djela kojima je pribavljena znatna imovinska korist ili pričinjena znatna imovinska šteta.
          
Osnovano se sumnja da je 59-godišnjakinja u više navrata protupravno bez pravne osnove s računa poduzeća isplaćivala novčana sredstva na svoje privatne račune i u bankama plaćala rate kredita za sebe i članove svoje obitelji te da je u više navrata protupravno bez pravne osnove isplaćivala novčana sredstva na račune pravnih i fizičkih osoba plaćajući robu i usluge za sebe i članove svoje obitelji. Za 55-godišnjaka je utvrđena osnova sumnje da kao direktor poduzeća nije poslovanje vodio s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika jer nije obavljao kontrolu rada 59-godišnjakinje.

Utvrđena je i osnovana sumnja da je 59-godišnjakinja sama počinila pet kaznenih djela od čega tri kaznena djela Krivotvorenje službene ili poslovne isprave iz članka 279. kaznenog zakona, jedno kazneno djelo Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. Kaznenog zakona i jedno kazneno djelo Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. Kaznenog zakona.

Potom je utvrđeno da je 59-godišnjakinja u tri navrata sačinila ugovore o cesijama u kojima je lažno navela da njen obrt ima nenaplaćena novčana potraživanja prema komunalnom poduzeću temeljem čega je robu i usluge za svoj obrt platila novčanim sredstvima komunalnog poduzeća te kao rukovoditelj računovodstva nije trgovačke i poslovne knjige vodila potpuno i uredno jer je netočno knjižila podatke o plaćanjima, a dio dokumentacije o plaćanjima prikrila ili uništila.

Ukupna materijala šteta nastala počinjenjem navedenih kaznenih djela iznosi 4.808.111,13 kuna ili 638.146,01 eura. 

Tijekom provođenja izvida i kriminalističkog istraživanja utvrđena je i osnovana sumnja da je 35-godišnjakinja, bivša zaposlenica komunalnog poduzeća, počinila kaznena djela pronevjere i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Sumnja se da je ona kao zaposlenica komunalnog poduzeća, u razdoblju od 4. travnja do 24. listopada 2022. godine, vodila blagajničko poslovanje, te je u više navrata iz blagajne podignula novac radi gotovinskog plaćanja prema dobavljačima i podignuta novčana sredstva protupravno zadržala za sebe pri čemu je u poslovnu dokumentaciju unosila lažne podatke o isplatama iz blagajne. Na takav način je 35-godišnjakinja pribavila sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 13.651,06 kn ili 1.811,81 eura, oštetivši za taj iznos komunalno poduzeće.

Protiv nje slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

Priopćenja | Kaznena djela i zakon