Iz sudske presude

Slika /PU_BB/Razno/zakoni_i_ostali_propisi.jpg

Trajno oduzimanje vozila ostaje kao jedina zakonska mogućnost da se počinitelja odvrati od činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što je vožnja u alkoholiziranom stanju

Foto: ilustracija

Temeljem optužnog prijedloga Postaje prometne policije Bjelovar, Općinski sud u Bjelovaru donio je pravomoćnu presudu u kojoj se 43-godišnjaku iz  Bjelovara trajno oduzima osobni automobil marke „BMW“ i dodjeljuje Ministarstvu unutarnjih poslova na daljnje postupanje.

Naime ovaj 43-godišnjak je 03. listopada 2021. godine, u 14.45 sati, u Bjelovaru, na Križevačkoj cesti zatečen u kontroli prometa da upravlja s navedenim vozilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova te pod utjecajem alkohola od 1,91 g/kg. Uz to, navedeno vozilo nije bilo registrirano niti osigurano.

Na osnovu tih prekršaja izrečena mu je novčana kazna u ukupnom iznosu od 17 500 kuna, te još jedna zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od dvije godine.

Takvu odluku sud je obrazložio da smatra da je interes zaštite javne sigurnosti građana od nesavjesnih i bezobzirnih vozača ispred ustavnog prava nepovredivosti prava vlasništva okrivljenika nad navedenim osobnim automobilom, jer su prethodno prema okrivljeniku unatrag dvije godine nadležni sudovi zbog vožnje pod utjecajem alkohola višekratno izricali novčane kazne u rasponu od 5 000 do čak 31 000 kuna i to uz zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 6 mjeseci do jedne godine. Ovako visoke kazne nisu utjecale na okrivljenika da ne ponovi prekršaj, zbog čega trajno oduzimanje vozila ostaje kao jedina zakonska mogućnost da ga se odvrati od činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što je vožnja u alkoholiziranom stanju.

Ovaj 43-godišnjak je do sada više puta pravomoćno osuđen za počinjene prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i dr. 

Pisane vijesti | Promet i vozila