I nadalje građani prepoznaju vrijednost kampanje "Manje oružja, manje tragedija"

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/bomba.jpg

Dragovoljnom predajom oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava svoj dom činite sigurnijim mjestom za život, a pri tom ne podliježete sankcijama

Foto: ilustracija

Jedna osoba iz okolice Bjelovara je prepoznala značaj naše akcije „Manje oružja, manje tragedija“ i donijela dobru odluku o dragovoljnoj predaji. 

Ona nam je dragovoljno predala jednu automatsku pušku sa spremnikom, 38 komada streljiva i jednu ručnu bombu M 50, a što je sve pohranjeno u skladište ubojite opreme do uništenja.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska ovim putem zahvaljuje savjesnim građanima koji su dosada podržali kampanju "Manje oružja, manje tragedija"  i dragovoljno nam predali značajne količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Naglašavamo da svi građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva, mogu dragovoljno predati policiji i pritom neće snositi nikakve sankcije, odnosno protiv njih se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupci.

Pozivamo i dalje sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da svoju namjeru za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te pričekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će doći na dogovoreno mjesto te preuzeti i uništiti opasna sredstva na siguran način.
 
PODSJEĆAMO:

Sukladno odredbama članka 79. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C (pištolji, puške, poluautomatsko i automatsko oružje, vojno oružje, eksplozivna sredstva, bombe, streljivo i ostalo oružje) imaju obavezu i mogućnost prijaviti posjedovanje takvog oružja najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje. Policija će preuzeti oružje i streljivo na mjestu na kojem se ono nalazi, a o preuzetom oružju i streljivu će građaninu izdati potvrdu.

Ako građani dragovoljno predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, provodi se neprekidno od 2007. godine te građanima omogućava da bez ikakvih sankcija policiji predaju oružje, dijelove oružja, streljivo, minsko-eksplozivna i slična sredstva.

Također podsjećamo građane kako u sklopu akcija „Manje oružja, manje tragedija“, osim što bez sankcija mogu predati ilegalno oružje, bez sankcija mogu predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja spadaju u kategorije F2 i F3. 

Sve potrebne informacije mogu se dobiti i na besplatan broj telefona 0800 8892.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica