Građani oprez! Pazite što autorizirate

Slika /PU_BB/Internet/ipad-tablet-technology-touch.jpg
Foto: ilustracija

Garešnička policija postupa po prijavi još jedne u nizu računalne prevare.

U utorak, 5. ožujka, 35-godišnjakinja je na mobilni telefon zaprimila RCS poruku s poveznicom na link dostavljačke službe u kojem se traže osobni podaci i podaci s bankovne kartice kako bi poslani paket kojeg je poslao njen član obitelji bio dostavljen.

Otvaranjem poveznice ona je unijela osobne podatke i podatke s bankovne kartice te ne gledajući detalje uplate, autorizirala uplatu od 540 USD umjesto 2,06 eura kako je navedeno u poruci.

Nakon što je autorizirala isplatu novca sa svog računa shvatila je da je prevarena i da je link dostavne službe bio lažan.

Slijedi kriminalističko istraživanje ovog kaznenog djela računalne prijevare. 


Dobro je znati!

Internet prijevare su sve češće i ima raznih načina izvršenja.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:
  • traženje osjetljivih osobnih informacija (podatci s osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
  • nepersonalizirane poruke
Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

Budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.
 
Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV  YouTube kanalu i internetskim stranicama Web heroj.


Projekt WEB HEROJ se provodi uz podršku Europske unije i njime su građanima dostupne informacije i brojni savjeti za komunikaciju te poslovanje na internetu, kao i primjeri iz prakse, odnosno postupanja u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon