Građani oprez! Još jedna u nizu računalnih prijevara - ne nasjedajte

Slika /PU_BB/Internet/Digital-Marketing-Agency-in-Delhi-India.jpg

Koristite li usluge online kupovine važno je da ste sigurni i zaštićeni, a elektroničke, tekstualne poruke i telefonski pozivi koje vam upućuju prevaranti često su uvjerljivi i izgledaju posve vjerodostojno, stoga je nužno stalno biti na oprezu!

Foto: ilustracija

U utorak, 6. veljače, 44-godišnjak iz Garešnice je prijavio računalnu prijevaru. 

Naime, 44-godišnji muškarca je zaprimio na mobitel poruku u kojoj je bilo navedeno da nema kućnog broja za dostavu paketa te poveznica na elektroničku adresu na kojoj je moguće ažurirati adresne podatke.

S obzirom da je prethodno naručio putem interneta. zaključio je da se najvjerojatnije radi o tom oglasu te ništa ne sumnjajući otvorio poveznicu dostavljene elektroničke adrese gdje mu se potom otvorila stranica na kojoj je unio svoje osobne podatke te podatke o bankovnoj kartici.

Kako je na stranici bilo navedeno da je za dostavu paketa potrebno uplatiti 2 eura, odmah je preko aplikacije mobilnog internet bankarstva ne gledajući detalje uplate, autorizirao uplatu u iznosu od oko 900 eura.

Naknadno je shvatio da je prevaren i da je link dostavne službe bio lažan.

Slijedi kriminalističko istraživanje ovog kaznenog djela računalne prijevare. 

Internet prijevare su sve češće i ima raznih načina izvršenja.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo:
  • traženje osjetljivih osobnih informacija (podatci s osobnih iskaznica, bankovnih kartica …),
  • molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis,
  • nepersonalizirane poruke
Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih.

Budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.
 
Pogledajte kako zaštititi vlastite osobne, financijske i poslovne podatke na MUP TV   YouTube kanalu i internetskim stranicama Web heroj.


Projekt WEB HEROJ se provodi uz podršku Europske unije i njime su građanima dostupne informacije i brojni savjeti za komunikaciju te poslovanje na internetu, kao i primjeri iz prakse, odnosno postupanja u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta.


 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon