Građani, ne čuvajte ilegalno oružje i streljivo, predajte ih policiji i izbjegnite sankcije!

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/Manje oružja manje tragedija-brošura 2.jpg

Građani hvala što i dalje policiji predajete oružje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva te time doprinosite sigurnosti

Foto: ilustracija

Policiji je ovog vikenda građanin iz Bjelovar dragovoljno predao jednu automatsku pušku, jedan puškomitraljez te oko 400 komada raznog streljiva koje je pronašao čisteći tavan.
Sve dragovoljno predano su preuzeli policijski službenici i pohranili u skladište ubojite opreme do uništenja.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska ovim putem zahvaljuje savjesnim građanima na dragovoljnim predajama i nadalje poziva građane da učine svoj život sigurnijim i da se riješe oružja, streljiva ili eksplozivnih sredstava bez ikakvih sankcija.

Naglašavamo da svi građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva, mogu predati policiji i pritom neće snositi nikakve sankcije.

Pozivamo i dalje sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje, streljivo ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Bitno je da građani sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva, već da svoju namjeru za dragovoljnom predajom prijave na broj 192 te pričekaju dolazak osposobljenih policijskih službenika, koji će doći na dogovoreno mjesto te preuzeti i uništiti opasna sredstva na siguran način.
 
PODSJEĆAMO:
 
Sukladno odredbama članka 79. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C (pištolji, puške, poluautomatsko i automatsko oružje, vojno oružje, eksplozivna sredstva, bombe, streljivo i ostalo oružje) imaju obavezu i mogućnost prijaviti posjedovanje takvog oružja najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje.

Policija će preuzeti oružje i streljivo na mjestu na kojem se ono nalazi, a o preuzetom oružju i streljivu će građaninu izdati potvrdu.

Ako građani dragovoljno predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Pisane vijesti | Društvo i zajednica