Građani, ne čuvajte ilegalna eksplozivna sredstva, predajte ih policiji i izbjegnite sankcije!

Slika /PU_BB/Manje oružja, manje tragedija/manje oružja, manje tragedija-sasa.jpg

Akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena je dragovoljna predaja ilegalnog oružja, streljiva i drugih eksplozivnih sredstava bez prekršajnih ili kaznenih sankcija

Foto: ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova više od 17 godina neprekidno provodi preventivno-edukativnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ s ciljem veće sigurnosti građana, a kojom je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja, streljiva i drugih eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija. To je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su dosada sudjelovali brojni građani Hrvatske i pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava.
 
No, unatoč sustavnoj kampanji i upućenim pozivima, i dalje neki građani čuvaju nelegalno oružje, streljivo i eksplozivna sredstva skrivajući ih u svojim domovima, vikendicama, gospodarskim objektima i drugdje, pa je policija po pronalasku prinuđena ih sankcionirati.
 
Kako ne bi bili sankcionirani, pozivamo i dalje građane da se pridruže akciji „Manje oružja, manje tragedija“ i dragovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i ostala minsko-eksplozivnih sredstava te svoj dom učine sigurnijim.

U posljednjih desetak dana na području nadležnosti Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske evidentirano je nekoliko dragovoljnih predaje i jedan pronalazak.

U srijedu, 19. lipnja, jedna osoba s bjelovarskog područja je policiji dragovoljno predala pištolj, spremnik za pištolj i 548 komada raznog streljiva. Istog dana jedna žena iz okolice Bjelovara je predala ručnu bombu koju je pronašla u ruševinama kuće koju je nedavno kupila. Dvojica građana s bjelovarskog područja dragovoljno su policiji predali 79 komada različitog streljiva, a jedna osoba iz okolice Daruvara je predala 13 ručnih bombi i šest trenutnih tromblonskih mina.

Jedan daruvarčani je pozvao policiju kada je čisteći kući iza pokojnog člana obitelji pronašao 10 ručnih bombi i tri topnička streljiva. U Rovišću su radnici čisteći dvorište pronašli bombu za koju je policijski službenik Regionalne proteksplozijske jedinice utvrdio da se radi o ručnoj bombi ratne proizvodnje tzv. fitiljači koja je znatno korodirala. A djelatnici komunalnog poduzeća su čisteći kanalizaciju na raskrižju bjelovarskih ulica Marije Petković i Kamila Kolba pronašli 59 komada streljiva, o čemu su odmah obavijestili policiju.  

Sva predana i pronađena sredstva preuzeli su djelatnici protueksplozijske zaštite te će se zbrinuti prema pravilima struke.
 
Detaljne informacije o provedbi akcije „Manje oružja, manje tragedija“ mogu se dobiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 88 92.
 

Pisane vijesti | Društvo i zajednica